Doboš torta
Sigurna sam da svi imaju recept za ovu tortu, a i ko nema, jako lako može da ga pronađe. Ali eto, Mlađa je poželeo, a i ja sam bila raspoložena da je pravim. Malo ubrzaniju varijantu jer je malena, ali veća nam nije ni potrebna ove godine. Ovo je torta koju nisam volela nešto posebno, ali od kad sam bila trudna sa malim Antonom mi se nešto jela, pa mi je ostao drag osećaj prema njoj. Evo jedne mini doboške. 🙂
RECEPT
Sastojci:
za kore
- 6 jaja
- 6kašika šećera
- 6 kašika brašna
za kremu
- 5 jaja
- 200 gr šećera
- 200 gr čokolade
- 200 gr putera
- kašika ekstrakta vanile
za šećerni karamel poklopac
- 200 gr šećera
Uključite rernu da se greje na 150 stepeni.
Umutite najpre 4 belanca u čvrst sneg sa 4 kašike šećera. Potom dodajte jedno po jedno žumance na najmanjoj brzini miksera (4 komada) i na kraju ručno umešajte 4 kašike brašna.
Spremite dva pleha za rernu (dimenzije 30/40) i prekrijte papirom za pečenje. Podelite smesu na obe trepsije i lepoje ravnomerno raširite po celom plehu. Biće jaaaako tanko. Stavite najpre jednu tepsiju da se peče oko 5 minuta, pratite kad ivice krenu da tamne, gotovo je. Izvadite pleh i stavite odmah i drugu tepsiju.
Potom na isti način umutite i ona dva preostala jajeta i spremite još jednu tepsiju (ili onu koja je već ispekla jednu koru samo svucite i spremite) i kada je gotova i pečena druga kora, ubacite i treću. Kada se kore ispeku i prohlade, svaku presecite na tri dela. Tako je najlakše i dobićete pravougaoni oblik. A možete da isečete i tako da dobijete dve kocke i dva uska pravougaonika od kojih ćete posle sklapati kocku. Način sečenja imate objaašnjen na ovom linku: https://lamarinella.wordpress.com/2018/01/15/moka-torta/
Okrenite kore i lagano odlepite papir za pečenje. Imaćete 9 kora. Izaberite najlepšu i najravniju za vrh torte.
Potom umutite penasto onih pet jaja sa šećerom i ektraktom vanile i kuvajte na pari makar 20 minuta i sve vreme mešajte. Ja sam 30 jer se malo plašim ovih krema, pa da budem sigurna. Kada se krema zgusnula, ubacite kockice čokolade i mešajte dok se ne istope. Sklonite sa pare, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. U odvojenoj posudi umutite omekšali puter i u njega dodajte lagano jednu po jednu kašiku ohlađene čokoladne smese dok sve ne utrošite. Kada ke krema je gotova, odmah filujte tortu, da se krema ne bi zgusnula.
Dakle, kora, krema, kora, krema. Poslednju koru ne premazujete, onu koju ste na početku odvojili. KAd aste stavili osmu koru, celu tortu premažite sa svih strana.
Šećer istopite na laganoj vatri i prelijte preko one najravnije kore i dok je još topao prolazite nožem koji ste svaki put namastili puterom tako da pravite proreze tamo gde ćete seći parčad.
Ako ne volite karamel svi, kao u našem slučaju ja, izlomite ga ovako kao ja i poređajte nasumično. Ovo može biti rešenje i ako vam ne uspe prepravilno sečenje karamela. 🙂
Srećni vam praznici, budite zdravi, srećni i pažljivi jedni prema drugima.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com