Ćušpajz od šargarepe

0

Ovo je jedan divan prilog, mnogo ukusan i lak za pripremu. Ja sam recept preuzela od http://www.soibiberblog.com/cuspajz-baby-cuspajz/ i jako mi se sviđa. Zamenite onaj klasični vojvođanski ovim, makar jednom, a posle se, verujem, nećete vraćati starom. Mi ga volimo uz svinjski file, pire krompir, a nekad dodamo i pire od celera. Slatkoću ćušpajza razbijam tako što ga služim uz neki zeleniš.

RECEPT

Sastojci:

  • 500 gr šargarepe (mlade, ako imate)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • glavica crnog luka
  • so, biber
  • 125 ml vode
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 2 -3 baš pune kašike meda
  • 30 gr putera
  • zeleniš po izboru (meni se savršeno slaže sa baby spanaćem ili mešavinom ajsberg salate, rukole, matovilca i baby spanaća)

Na maslinovom ulju izdinstajte sitno seckan luk koji ste posoili i pobiberili. Dodajte očišćenu šargarepu koju ste isekli na kolutiće širine oko 2 cm. Povremeno promešajte, neka se krčka sa lukom na srednje jakoj ringli. Posle nekoliko minuta, dodajte vodu, sirće, med, promešajte i poklpite neka se kuva oko 15 minuta. Potom sklonite poklopac da višak vode ispari i sklonite sa ringle. Dodajte puter, umešajte da se otopi i pospite po zelenišu. Njega možete odvojeno začiniti limunom i maslinovim uljem ili samo preliti sosom od šargarepe. Poslužite uz neko fino meso. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.