Ćušpajz od šargarepe
Ovo je jedan divan prilog, mnogo ukusan i lak za pripremu. Ja sam recept preuzela od http://www.soibiberblog.com/cuspajz-baby-cuspajz/ i jako mi se sviđa. Zamenite onaj klasični vojvođanski ovim, makar jednom, a posle se, verujem, nećete vraćati starom. Mi ga volimo uz svinjski file, pire krompir, a nekad dodamo i pire od celera. Slatkoću ćušpajza razbijam tako što ga služim uz neki zeleniš.
RECEPT
Sastojci:
- 500 gr šargarepe (mlade, ako imate)
- 3 kašike maslinovog ulja
- glavica crnog luka
- so, biber
- 125 ml vode
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 2 -3 baš pune kašike meda
- 30 gr putera
- zeleniš po izboru (meni se savršeno slaže sa baby spanaćem ili mešavinom ajsberg salate, rukole, matovilca i baby spanaća)
Na maslinovom ulju izdinstajte sitno seckan luk koji ste posoili i pobiberili. Dodajte očišćenu šargarepu koju ste isekli na kolutiće širine oko 2 cm. Povremeno promešajte, neka se krčka sa lukom na srednje jakoj ringli. Posle nekoliko minuta, dodajte vodu, sirće, med, promešajte i poklpite neka se kuva oko 15 minuta. Potom sklonite poklopac da višak vode ispari i sklonite sa ringle. Dodajte puter, umešajte da se otopi i pospite po zelenišu. Njega možete odvojeno začiniti limunom i maslinovim uljem ili samo preliti sosom od šargarepe. Poslužite uz neko fino meso. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com