Čokoladna torta sa lešnicima bez brašna

0

Mami je sutra rodjendan. Ona najviše voli čokoladu sa lešnicima i omiljeno voće su joj višnje. Ova torta je skroz to. Baš puno čokolade, krupni pečeni lešnici, bez brašna, pa opet zalivena čokoladom i posuta dehidriranim višnjama. Divno! Kao da se najveći brauni sudario sa kamionom čokoladnog musa, takva je ova tortica. Pošto nema slavlja, i dalje izvlačimo maksimum iz date situacije. Poslala sam celu, pa neću imati fotografiju parčeta, ali po samom obodu torte vidite koliko je sočna.

RECEPT

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 125 gr šećera
  • 250 gr tamne čokolade
  • 130 gr putera
  • 40 gr kakaoa
  • prstohvat soli
  • 80 gr pečenih lešnika kojima ste skinuli opnicu

za preliv

  • 70 gr čokolade
  • 70 ml slatke pavlake

+ voće po izboru, sveže ili dehidrirano

Odvojte belanca od žumanaca.

Uključite rernu da se greje na 150 stepeni.

Na pari otopite čokoladu i puter, dobro sjedinite i ostavite po strani 5 minuta da se prohladi. Potom u njih dodajte jedno po jedno žumance mešajući spatulom nakon svakog, sve dok se ne inkorporira u krem. Kada dobijete gust čokoladni krem, dodajte kakao i so, pa sve lepo promešajte.

Belanca umutite u čvrst sneg. Potom malo po malo dodajte šećer u njih, sve vreme muteći. Ako budete mutili dovoljno dugo, belanca će postati baš čvrsta. Potom dodajte kašiku belanaca u onaj čokoladni krem, pa polako izmešajte, pa tako uradite još sa par kašika belanaca, a potom onu čitavu smesu sa čokoladom prespite u ostatak belanaca i ručno sjedinite lagano.

Modlu prečnika 20 cm (možete i veću, ali nemojte puno, biće tanja tortica) premažite puterom i obložite kakaom. Prespite u nju trećinu smese, preko nje pospite polovinu lešnika. Lešnike možete malko izudarati kako biste dobili polovine. Ponovo prespite trećinu čokoladne smese preko i pospite ostatak lešnika. Preko sipajte ostatak smese i ravnomerno raširite po celoj modli. Izravnajte kolač i stavite ga da se peče oko 35 minuta. Kada je prošlo, odškrinite rernu i ostavite torticu u njoj još 5 – 10 minuta. Izvadite je i ostavite da se prohladi.

Na ringli zagrejte slatku pavlaku do momenta ključanja, pa u nju ubacite kockice čokolade i mešajte dok se ne stvori lep ganaš. Prelijte ga preko torte, odozgo pospite voćem po želji i BAM! Bomba! Odlična je! 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.