Čokoladna torta sa lešnicima bez brašna
Mami je sutra rodjendan. Ona najviše voli čokoladu sa lešnicima i omiljeno voće su joj višnje. Ova torta je skroz to. Baš puno čokolade, krupni pečeni lešnici, bez brašna, pa opet zalivena čokoladom i posuta dehidriranim višnjama. Divno! Kao da se najveći brauni sudario sa kamionom čokoladnog musa, takva je ova tortica. Pošto nema slavlja, i dalje izvlačimo maksimum iz date situacije. Poslala sam celu, pa neću imati fotografiju parčeta, ali po samom obodu torte vidite koliko je sočna.
RECEPT
Sastojci:
- 5 jaja
- 125 gr šećera
- 250 gr tamne čokolade
- 130 gr putera
- 40 gr kakaoa
- prstohvat soli
- 80 gr pečenih lešnika kojima ste skinuli opnicu
za preliv
- 70 gr čokolade
- 70 ml slatke pavlake
+ voće po izboru, sveže ili dehidrirano
Odvojte belanca od žumanaca.
Uključite rernu da se greje na 150 stepeni.
Na pari otopite čokoladu i puter, dobro sjedinite i ostavite po strani 5 minuta da se prohladi. Potom u njih dodajte jedno po jedno žumance mešajući spatulom nakon svakog, sve dok se ne inkorporira u krem. Kada dobijete gust čokoladni krem, dodajte kakao i so, pa sve lepo promešajte.
Belanca umutite u čvrst sneg. Potom malo po malo dodajte šećer u njih, sve vreme muteći. Ako budete mutili dovoljno dugo, belanca će postati baš čvrsta. Potom dodajte kašiku belanaca u onaj čokoladni krem, pa polako izmešajte, pa tako uradite još sa par kašika belanaca, a potom onu čitavu smesu sa čokoladom prespite u ostatak belanaca i ručno sjedinite lagano.
Modlu prečnika 20 cm (možete i veću, ali nemojte puno, biće tanja tortica) premažite puterom i obložite kakaom. Prespite u nju trećinu smese, preko nje pospite polovinu lešnika. Lešnike možete malko izudarati kako biste dobili polovine. Ponovo prespite trećinu čokoladne smese preko i pospite ostatak lešnika. Preko sipajte ostatak smese i ravnomerno raširite po celoj modli. Izravnajte kolač i stavite ga da se peče oko 35 minuta. Kada je prošlo, odškrinite rernu i ostavite torticu u njoj još 5 – 10 minuta. Izvadite je i ostavite da se prohladi.
Na ringli zagrejte slatku pavlaku do momenta ključanja, pa u nju ubacite kockice čokolade i mešajte dok se ne stvori lep ganaš. Prelijte ga preko torte, odozgo pospite voćem po želji i BAM! Bomba! Odlična je! 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com