Čizkejk sa makom i hrskavim posipom
Neću se smiriti dok ne probam svaki čizkejk na svetu. Ako nekada budem otvorila poslastičarnicu, spremaću samo čizkejkove. Pečene, razume se. Evo jednog sa makom, taman da ga večeras napravite i da odstoji do sutrašnjeg nedeljnog ručka. Ova nedelja je bila toliko naporna, kao nikada do sada. Ali se završila baš dobrim vestima, pa je morao biti poseban kolač. Kremast sir, sa sočnim makom i hrskavim posipom je pun pogodak. Sudar vojvodjanskih sastojaka u američkom klasiku. Perfect!
RECEPT (za modlu prečnika 20 cm)
Sastojci:
za podlogu
- 140 gr keksa
- 60 gr putera
za kremu od sira
- 200 gr krem sira
- 380 gr milerama
- 180 gr kisele pavlake
- 200 gr šećera
- 2 kašike brašna
- 1.5 kašika gustina
- 2 kašike ektrakta vanile
- 2 velika jajeta
za punjenje od maka
- 200 gr mlevenog maka
- 125 ml mleka
- 4 kašike džema od šljiva ili kupina
- 50 gr šećera
- narendana kora jednog većeg limuna 🙂
za posip
- 70 gr mekog brašna
- 50 gr smeđeg šeećra
- 60 gr hladnog putera
Otopite puter i pomešajte sa mlevenim keksom. Prespite sve u modlu i utabajte dnom ravne čaše tako da i ivice modle budu pokrievene do pola. Ostavite po strani.
Rernu uključite da se greje na 160 stepeni.
U posudu miksera stavite sir, mileram i pavlaku, pa dodajte šećer i na najslabijoj brzini miskera izmutite kratko dok se ne sjedini. Dodajte ekstrakt, brašno i gustin, pa ponovo izmutite, sve vreme na najslabijoj jačini. Za kraj dodajte jedno po jedno jaje i kad se sjedine, isključite mikser.
U šerpici zagrejte mleko i narendanu koru limuna do ključanja, pa dodajte mak koji ste prethodno pomešali sa šećerom. Sve izmešajte da se sjedini i dodajte na kraju džem, pa sve lepo povežite.
Polovinu od ukupne količine maka prespite preko onog keksa u modli i ravnomerno rasporedite. Potom sav krem od sira prelijte preko. Na kraju kašikom ubacite ostatke maka u taj krem od sira. Kašiku po kašiku rasporedite ravnomerno po celoj površini i onda malo utisnite u krem da ga sir prelije. Stavite u rernu da se peče oko 35 minuta. Dok se peče, vi umesite mrvičasto testo od sastojaka za posip i odložite. Nakon 35 minuta otvorite rernu i pospite po površini čiza ovaj posip, pa zatvorite i pecite još oko 35 minuta. Zatim isključite rernu i otvorite je blago da se čizkejk ceo tako ohladi. Kad se ohladio, ostavite ga preko noći u frižideru. Sutradan je savršen. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com