Biti mama dečaka – kako da vaše dete raste zdravo

Pexels.com
0

Podizanje dece i odgajanje zdravih mališana je puno izazova. U savremenom društvu naročito ume biti naporno obezbediti sve potrebne uslove i odgovoriti na zahteve roditeljstva. Pored nekih opštih momenata kao što je briga o zdravoj ishrani i kvalitetnom snu, odgajanje dečaka podrazumeva i specifičnu negu i staranje.

Sinovi su posebno blago, nose jaku energiju, dinamični su, a opet znaju da budu i vrlo osetljivi. Kada ste mama dečaka, morate smisliti na koje načine da kanališete njihovu svakodnevnu snagu i poletnost, te da se pobrinte da budu zdravi i neometano rastu. Pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju.

Šta treba da znate o nezi malih dečaka?

Sticanje zdravih navika i razvijanje svesti o važnosti higijene neki su od glavnih zadataka za roditelje i devojčica i dečaka. Želimo da nam deca budu zdrava, čista, okupana, ali pre svega da i sama budu svesna koliko je bitno pranje zubića, redovno kupanje i odlazak na spavanje na vreme. 

mama-beba
Pexels.com

Međutim, kada su u pitanju dečaci i njihova nega, postoje smernice koje treba svaki roditelj da isprati. Zabrinutost roditelja se uglavnom odnosi na negu kože, pogotovo u genitalnoj regiji. Dečaci se rađaju sa prirodno suženom kožom na glaviću penisa (fiziološka fimoza), a tokom odrastanja dolazi do razdvajanja i širenja kože prepucijuma. Do sedme godine koža uglavnom bude dovoljno rastegnuta tako da se može povući preko glansa penisa. Naravno, potrebno je da se prilikom kupanja detetu svakodnevno povlači kožica i tako pomogne proces njenog odlepljivanja.

U nekim slučajevima može se javiti i patološka fimoza, kada se prema preporuci lekara pored povlačenja kožice mogu koristiti i određene kreme ili pak obavi hirurška intervencija. Problem sa fimozom nije redak, ali je opet dobro znati da rešenja postoje, kao i da se ovo stanje može preduprediti redovnom higijenom i povlačenjem kožice.

Podstičite zdravu ishranu

Deci je potreban svakodnevni unos vitamina, mineral, proteina, masti i ugljenih hidrata. Ako želite da izbegnete probleme sa prekomernom težinom i borbu sa gojaznošću već u predškolskom uzrastu, postarajte se da u tanjiriću vašeg dečaka bude šarenilo od voća, povrća i celih žitarica.

Ograničite šećer, a naročito slatka pića i birajte mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti. Podelite hranu u porcije tako da deca razumeju kvalitet i kvantitet. Dajte dobar primer zdravim navikama u ishrani i uključite ih u pripremu obroka. Pozitivan, doživotni odnos sa hranom počinje u detinjstvu.

Dajte prednost spavanju

Deca brzo rastu, pa je i njihovom mozgu i telu potrebno puno sna. Ako spavaju čak 30 do 60 minuta manje od preporučenog, mališani mogu imati poteškoća da se izbore sa osnovnim zadacima i da održe lepo raspoloženje. Dovoljna količina sna menja se sa uzrastom, pa tako novorođenčad i bebe treba da spavaju od 12 do 15 sati, mala deca od 2 godine 11 do 14 sati, predškolci između 10 i 13 sati, a mlađa školska deca od 9 do 11 sati. Tinejdžerima je dovoljno 8 do 10 sati sna.

Za većinu male dece ovo podrazumeva odlazak na spavanje između 19h i 20h. Možda vam se čini nemogućim da obuzdate energiju svog dečaka i smestite ga u krevet tako rano? Poradite na večernjim rutinama i pokušajte da se držite dobrog plana. Ako se svi odmore – i deca i roditelji – imaćete srećniju porodicu i mirniji dom.

Kretanje, trčanje, slobodna igra – prioritet za decu

Deci treba najmanje sat vremena vežbanja dnevno. Zajedno osmislite plan kako da postignete ovaj jednosatni dnevni cilj fizičke aktivnosti. Šetajte ili vozite bicikl, idite na plivanje i prijavite se za sportske ili plesne aktivnosti. Možda možete trčati po dvorištu ili lokalnom igralištu sa njima. 

Kada troše energiju kroz fizičku aktivnost, dečaci mogu biti mnogo zdraviji, smanjuje se rizik od bolesti, povećava životni vek, kao i samopouzdanje.

Igranje na otvorenom možete podeliti i na kraće periode od 10, 15 i 20 minuta, pogotovo u hladnim mesecima. Svakako treba omogućiti mališanima igru napolju, a bonus je kada su uključena i druga deca. Tako pored benefita za fizičko zdravlje  mogu da računaju i na druge prednosti – uče se slušanju, saradnji, poštovanju pravila i tako osamostaljuju.

Postavite ograničenja za vreme pred ekranom

Ekrani su deo detinjstva, bilo da se radi o televizorima, pametnim telefonima ili tabletima. Roditeljski je zadatak ipak da ekrani ne postanu njegov preveliki deo. Previše vremena ispred ekrana može narušiti sposobnosti deteta da se fokusira i komunicira, i dugoročno loše uticati na školski uspeh. Ograničite vremenski digitalnu zabavu, tako što ćete postaviti pravila i uspostaviti dogovor koliko puta nedeljno i u kom trajanju vaš dečak može da igra igricu ili gleda crtane filmove.

Čitajte svojoj deci i ispunite dom rečima

Ne postoji lakši, brži način da podstaknemo dečake da uče i slušaju od čitanja. Zahvaljujući knjigama deca grade svoj rečnik, a čitanjem se jača njihova pažnja i podstiče radoznalost. Kada se deci čita od najranijeg uzrasta možete računati na benefite kao što je bolje pamćenje, veća motivacija za istraživanje i učenje, ali i sticanje velikog vokabulara.

Do trenutka kada vaše dete krene u vrtić, trebalo bi da ima rečnik od preko 10.000 reči. Gde mogu da nauče sve ove reči i šta one znače? Od roditelja kod kuće i iz knjiga koje im se čitaju. Što više roditelji razgovaraju sa svojom decom, to brže raste njihov vokabular, a rezultati na testu inteligencije su viši u uzrastu od 3 godine i kasnije. Razgovarajte sa svojim dečakom o aktivnostima, identifikujte predmete i pomozite im da povežu reči sa njihovim značenjima.

Uključite dete u stvari koje su važne

Empatija je veština koja se može naučiti. Razmislite o tome kako se vi i vaša porodica možete uključiti u svoju zajednicu i dati neki doprinos. Naučite dečaka da je važno ne samo da radi stvari za sebe, već i za druge.

mama-sin-dečak-žuta-jakna-kapa
Pexels.com

Uživanje u prirodi, na kampovanju, razvijanje nekog hobija ili interesovanja za umetnost, muziku i sport dobri su načini da pokažete detetu kako se stiče disciplina, fokus i biraju prioriteti u životu.

Napravite uspomene

Deca žele da se zabavljaju i prave uspomene. Kada poklonite svom detetu punu pažnju, možete učiniti da čak i najjednostavnije aktivnosti izgledaju kao avanture. Odlazak u prirodu, penjanje po drveću, skakanje po baricama – svaka od ovih aktivnosti može biti prava pustolovina za vašeg dečaka.

Čak i odlazak u prodavnicu može biti lekcija o hrani, bojama i teksturama. U skladu sa svojim mogućnostima i obavezama organizujte izlete i putovanja tako da deca od malih nogu mogu upoznati druga mesta i ljude.

Za stvaranje uspomena ne morate da idete daleko od kuće. Ponekad je i partija “Ne ljuti se, čoveče” sećanje koje će vaš dečak ceniti kad odraste. Budite zajedno, družite se i tako pokažite deci kako da nauče da vole svoj život.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.