Babka sa krem sirom i makom

0

Jedan divan zamenski kolač za štrudlu sa makom, sočan i divan, a kombinacija maka, sira i korice narandže je pun pogodak! Namučila sam se sa originalnim receptom, pa sam morala da ga menjam i prilagođavam i dobila sam pravu meru. 🙂 Vrlo je blago sladak, pa povećajte šećer u punjenju ako volite slađe kolače. Ili pospite bogato šećerom u prahu.

RECEPT

Sastojci:

za testo

  • 530 gr mekog brašna
  • 65 gr šećera
  • prstohvat soli
  • kesica suvog kvasca
  • rendana kora velike narandže
  • 3 jaja
  • 120 ml mleka
  • pola kašičice soli
  • 150 gr putera

za punjenje

  • 230 gr mlevenog maka
  • 60 gr šećera
  • 130 ml mleka
  • 200 gr krem sira
  • vanil šećer
  • 15 gr šećera
  • prah šećer (opciono)

Pomešajte brašno, šećer, pola količine korice narandže i kvasac u posudi miksera. Dodajte jaja i toplo mleko i uključite mikser da se sve muti (koristite nastavak za testo) dok se testo ne sjedini i ne odlepi od ivice posude.

Stavite mikser na najmanju brzinu i lagano ubacujte malo po malo putera sobne temperature. Kada se puter umeša u testo, ostavite mikser da radi oko 10 minuta dok testo ne počne da se odlepljuje od ivica posude. Ukoliko se to ne dešava, dodajte kašiku brašna.

Prebacite testo u posudu koju ste dobro nauljili, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider preko noći. Ukoliko želite da babku pravite istog dana kao što sam i ja htela, ostavite testo da se diže na sobnoj temperaturi tri sata. Kada se udvostručilo, stavite ga u frižider na makar pola sata. Lakše ćete ga hladnog razvaljati kasnije.

Od ove smese se prave dve babke, pa odvadite od testa pola i radite prvo jednu, pa onda drugu.

Napravite punjenje. Mak pomešajte sa šećerom, ostatkom korice narandže i mlekom da se lepo sjedine. Odvojeno pomešajte krem sir, običan i vanil šećer.

Dakle, prvu polovinu testa razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik, što više možete.

Potom testo premažite polovinom od ukupne količine najpre krem sira, pa potom preko njega polovinu količine maka. Ivice ostavite prazne. Onu stranu najdalju vama premažite vodom jer će vam taj kraj služiti da urolanu babku zalepite bolje kasnije. Kada ste premazali testo, lagano krenite od sebe ka najdaljem kraju da rolate sve. Kada dođete do kraja, rukom dodatno prilepite onu ivicu koju ste premazali vodom. Tako urolanu babku vratite na 15 minuta u frižider, lakše ćete je posle preseći.

Izvadite je  iz frižidera i presecite je uzduž. Isprepletite ova dva dela i prebacite na tepsiju na kojoj je papir za pečenje. Ja sam ih ovog puta urolala i stavljala u modle za torte, pa izgledaju kao nekakve pogače. 🙂

Ponovo ih ostavite da se dižu prekrivene oko sat vremena na toplom. Potom ih stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Mojoj je bilo potrebno oko 20 minuta da se ispeče, a vi pratite svoju, možda će biti potrebno i malko više. Kada se lepo zarumeni, gotova je.

Moji vole uz mleko, ja uz kafu. Meka i mirisna. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.