Pahulja sa cimetom

0

Jako volim peciva sa cimetom i ovu pahulju se dugo spremam da napravim. I bila je divna! Recept vam pišem, volim ovakve koji su toliko lepi i dekorativni, a prave se jako jednostavno. Probajte obavezno!

RECEPT

Sastojci:

za testo

  • 400 gr mekog brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 50 gr šećera + 1 kašika šećera
  • 130 ml toplog mleka
  • prstohvat soli
  • 50 gr hladnog putera, isečenog na kockice
  • 1 jaje i 1 žumance

za nadev

  • 150 gr smeđeg šećera
  • kašika i po- cimeta, puna
  • 70 gr putera

+ žumance i kašika mleka za premazivanje i šećer u prahu za posipanje

Ako imate mikser sa nastavkom za testo, mnogo lakše ćete napraviti ovu pahulju. Ali može i ručno, naravno.

Pomešajte u posudi miksera dodajte brašno, so i šećer. U odvojenoj posudi pomešajte kvasac, kašiku šećera i toplo mleko, pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira. Kada kvasac zapeni, sipajte ga u brašno i dodajte jaje i žumance. Uključite mikser i neka se testo sjedini. Ići će malko teže, ali imajte strpljenja. Počnite da dodajete puter, kocku po kocku. Svaku sledeću ubacite kada se prethodna sjedini sa testom. Kada dodate sav puter, ostavite testo da se mesi oko pet minuta. Ukoliko mesite ručno, još duže. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se udvostruči, oko sat i po’ vremena.

Nadev napravite samo tako što sjedinite dobro sastojke. Puter mora biti mek i sobne temperature.

Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, podelite na četiri dela i svaki razvaljajte u krug jednake veličine. Prvi stavite na papir za pečenje, premažite trećinom nadeva tako da centimetar od ivica ostane nepremazan, pa opet prekrijte sledećim testom. Postupak ponovite dok ne potrešite svo testo i nadev. Poslednji sloj testa se ne premazuje nadevom.

Potom u sredinu stavite čašu tako da joj vrh bude naopako i posluži kao kada biste modlom vadili pogačice. Samo to nećete učiniti. Oko čaše isecite sve na trakice parnog broja. Po dve uvrnete i spojite im vrhove. Ja sam pogrešila i odsekla sam vrhove da bih Feđi napravila nešto što može odmah da jede i da ne čeka fotografisanje, pa je nadev curio, ali se onda i karamelisao i dao divan ukus. A i Feđina pletenica je bila odlična. U tim ručicama. 🙂

Vi nemojte seći ivice, neka ostanu ti nenamazani krajevi da se lepše zalepi testo.

Dobićete divnu pahulju.

Ostavite je da naraste jop š0 minuta na toplom. Potom je premažite žumancetom i mlekom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Biće gotova za oko 20 minuta, videćete kad porumeni.

Izvadite, pospite šećerom u prahu i možete odmah uživati. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.