Čizkejk tart od bundeve sa kakaom
Poslednji trzaji jeseni u našim poslasticama. Vizualno prelep tart, kremast i divan, ne previše sladak, taman kako ja volim. Razdeljen i pojeden. 🙂
RECEPT (za modlu prečnika 22 cm)
Sastojci:
za podlogu
- 170 gr mlevenog keksa
- 55 gr mlevenih oraha
- dobar prstohvat soli
- ravna kašičica cimeta
- 70 gr istopljenog putera
za čiz deo
- 250 gr milerama
- 200 gr krem sira
- 65 gr šećera
- 2 kašike slatke pavlake
- 1 kašika mekog brašna
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 jaje
- 225 gr pirea od bundeve
- 60 gr smeđeg šećera
- pola kašičice začina za medenjake
- 25 gr kakaoa
- 4 kašike vode
Rernu zagrejte na 190 stepeni.
Pomešajte sastojke za podlogu i rasporedite po dnu modle, ali i po ivicama. Stavite u rernu da se peče 10 minuta i izvadite.
Krem sir, mileram i šećer umutite mikserom, potom dodajte slatku pavlaku, brašno, ekstrakt i jaje sve vreme muteći na najslabijoj brzini miksera. Odvojeno pomešajte pire od bundeve, smeđi šećer i začin, pa i to dodajte u onu smesu sa sirom i mutite dok se smesa ne ujednači.
U drugu posudu odvojte od ove smese 4-5 kašika. A u zasebnoj pomešajte kakao i vodu, pa sjedinite odvojen deo (ovaj manji) čizkejk smese i kakao.
Sipajte preko one podloge veći deo čizkejk smese, pa po njoj kašikama rasporedite kakao smesu, tako da dobijete kao tamne barice. Na kraju ove kakao delove čačkalicom izmešajte tako da dobijete šaru (ovo je prelako, a efekat je jako lep).
Stavite tart da se peče oko 25 minuta, pa kad je gotov, otvorite malko rernu da se hladi, pa za 5-10 minuta izvadite i tart. Kad se skroz ohladi, stavite ga u frižider na par sati. 🙂
Lagano nam prolazi bundeva, pa je iskoristite dok je još ima. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com