Ledene kocke

0

Ne znam zašto, ali su mi se nešto juče prijele baš one. Mislim da ih nisam jela od detinjstva. Tako da sam ih danas napravila i baš su onakve kakvim ih pamtim. Samo što sam ja značajno smanjila šećer i, verujte mi, sasvim su fine i dovoljno slatke. Nisam izdražala, pa sam ih ranije sekla, zato su tako mekano kremaste. Inače su čvršće u preseku i čokolada se baš fino stisne, pa se seku pravilne kocke. Imam dokazne fotogafije, samo nisu lepe za blog. 🙂 A svakako su sočne i kremaste i odmah i malko kasnije. Ne zahtevaju neko umeće u pravljenu, nisu komplikovane, samo se sastoje od više koraka. Pa eto, ako vas uhvati nostalgija za nekim kolačem iz detinjstva, dajte im šansu. 🙂

RECEPT (za modlu dimenzija 18/27)

Sastojci:

za koru

  • 3 jaja
  • 50 gr šećera
  • 35 gr mekog brašna
  • 25 gr kakaoa
  • pola praška za pecivo

za sirup

  • 100 gr šećera
  • 80 ml vode

za fil

  • 660 ml mleka
  • 45 gr gustina
  • 45 gr mekog brašna
  • 150 gr šećera
  • 1 burbon vanil šećer
  • 130 gr putera

za glazuru

  • 100 gr čokolade sa većim postotkom kakaoa
  • 30 ml ulja

Ja najpre pravim fil. Pomešajte 200 ml mleka sa gustinom i brašnom tako da se lepo sjedine i da ne bude grudvica. Ostatak mleka stavite u šerpu i pomešajte sa šećerima. Mešajte na srednje jakoj vatri i kada je pred ključanje, sipajte lagano ono mleko sa gustinom sve vreme mešajući. Kada ste sve presuli u šerpu, nastavite da mešate bez prestanka. Fil će se lagano zgusnuti, vi samo pazite da se ne stvore grumuljice tako što ćete mešati nastavkom od miksera. To mi se pokazalo kao najbolja opcija. Kad se fil zgusnuo, a potrebno mu je tek par minuta za to, sklonite ga sa ringle i stavite preko njega plastičnu foliju kako se ne bi stvorila korica dok se hladi.

Sada uključite rernu na 180 stepeni i počnite da pravite koru. Modlu nauljite i pobrašnite. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. U odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg sa šećerom, pa potom u njega dodajte jedno po jedno žumance. Isključite mikser, pa u jaja umešajte one suve sastojke ručno. Prespite sve u modlu i stavite da se peče oko 13 minuta, pratite. Potom gotovu koru izvadite i izbockajte viljuškom, pa ostavite da se hladi.

Sirup se kuva jako kratko. Pomešajte šećer i vodu i stavite na ringlu da proključa, ali mešajte dok se šećer ne otopi. Kad proključa, ostavite sve da vri jedno 4-5 minuta. Potom topao sirup prelijte preko kore i ostavite sve da se zajedno hladi.

U međuvremenu vam se i ona krema ohladila, pa u nju stavite omekšali puter sobne temperature i mikserom sve sjedinite u svilenkastu kremu. Kremu premažite na koru ravnomerno, pa napravite glazuru.

U šerpici na srednje jakoj ringli zagrejte ulje i u njega izlomite čokoladu, mešajte dok se ne sjedine, pa prelijte preko kolača i razmažite je ravnomerno. Sad kolač ostavite da odstoji u frižideru par sati, nemojte biti kao ja. Moj je izdržao sat vremena, ali svakako je bio fin. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.