Klasična američka pita sa višnjama (Halloween 2020)

0

Sve vrste američkih voćnih pita volim, pa evo još jedne! A taman dobijete i ideju za Halloween posluženje! Naravno, možete da je pravite i kao redovnu pitu, samo drugi deo testa razvaljate i preklopite preko voća, ivice pritisnete viljuškom i površinu zasečete da para ima gde da izlazi. 🙂 Ovo testo najčešće koristim u svim varijantama pite. Samo voće menjam. 🙂

RECEPT

Sastojci:

za koru

  • 300 gr mekog brašna
  • 1/2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 230 gr hladnog putera
  • 6 kašika hladne vode

za fil

  • 1100 gr očišćenih višanja
  • kašika limunovog soka
  • 130 gr šećera (više ako volite slađu pitu ili ako su vam višnje jako kisele)
  • 70 gr gustina
  • 1/2 kašičice cimeta (ja volim, pa stavim i punu)
  • 20 gr putera

+ jaje, kašika mleka i dobar prstohvat šećera za posipanje pre pečenja

Najpre napravite koru. Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte puter i umesite mrvičasto testo. Dodajte vodu i sve sjedinite. Prebacite na radnu površinu i podelite na dve jufke. Napravite od njih diskove i umotajte u plastičnu foliju, pa stavite u frižider. Nemojte previše mesiti ovo testo. Neka stoji tako makar sat vremena.

Dok je testo u frižideru, pomešajte sve sastojke za fil. Najpre suve, pa u njih dodajte višnje i limun. Puter ostavite za posle. A pazite da svaka višnja bude ušuškana u gustin i šećer.

Rernu zagrejte na 190 stepeni.

Izvadite testo i razvaljajte na pobrašnjenoj površini jedan disk tako da ivice predju modlu u kojoj ćete peći. Moja je prečnika 26 cm. Prebacite testo na modlu, lepo ga prilepite uz ivice i preko njega sipajte fil od višanja. Po njemu iseckajte komadiće putera.

Razvucite drugu polovinu testa i igrajte se raznim načinima dekoracije. U ovom slučaju isecite trougliće i usta i efekat je jako dobar! Prebacite gornji deo testa preko fila. I viljuškom slepite ivice.

Kada ste dobro zalepili ivice donje i gornje kore, premažite koru izmućenim jajetom i mlekom pospite po njoj malo kristal šećera. Ja ne pospem šećer uvek, sada nisam. Stavite sve u rernu da se peče oko 50 minuta. Kada se voće lepo ukrčka i testo zarumeni, gotovo je!

Ostavite da se malko prohladi kako biste je lakše sekli, ali topla ide divno sa sladoledom. Mada ja jako volim hladnu, nekako više osetim ukuse. Probajte sve varijante.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.