Naan lepinje
Divni i mekani indijski naan. Sličan našem somunu, ali mekši i mirisniji. Ja sam ga danas prsvila za ručak uz salatu od piletine, avokada i raznog povrća. Jako je bilo fino.
Naan je najlepši tog dana lada ste ga napravili, pa imajte u vidu to kada ga pravite.
RECEPT (za 10 naan hlebića)
Sastojci:
- 120 ml tople vode
- 2 kašike šećera
- kesica suvog kvasca
- 700 gr mekog brašna + još za rad sa testom
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1.5 kašika soli
- 245 gr grčkog jogurta
- 240 ml mleka
- maslinovo ulje
- 120 gr putera i začini (ja sam koristila za’atar)
U veću posudu sipajte vodu, šećer i kvasac i ostavite deset minuta da kvasac proradi.
U posudi za mikser pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu i so.
U nadošli kvasac dodajte grčki jogurt i mleko i dobro izmešajte da ne bude grudvica. Sipajte ovu smesu i suve sastojke i uključite mikser sa nastavkom za testo da radi oko 5 minuta. Testo će biti lepljivo, ali tako bi i trebalo da bude.
Ovakvo testo prebacite u nauljenu posudu i premažite ga i odozgo uljem, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite dva sata da raste, dok se ne udvostruči.
Na dobro pobrašnjenoj površini testo podelite na jednake delove, ja sam dobila deset. Svaki razvaljajte u krug veličine tiganja.
Ja imam liveni i savršeno se pokazao i za ovo. Zagrejte ga na ringli srednje jačine i na njemu nepodmazanom pecite hlebiće, svaku stranu po otprilile 2 minute. Videćete kako će početi da raste i da se prave balončići. Kad porumene, gotovo je.
Svaki naan premažite kešavinom otopljenog putera i začina koje volite. Moj izbor je ponovo pao na za’atar.
Uz ovo sam poslužila piletinu prethodno ispečenu u rerni (u maslinovom ulju, soja sosu, senfu, medu, beli luk u prahu, so i biber podrazumevam?) sa crnim lukom i tikvicom. Pečeno meso sam položila na salatu. U salatu sam iseckala manji crveni luk, tri paradajza, veeeliki krastavac, avokado, crvenu papriku, feta sir i začinila sam solju, biberom, maslinovim uljem, limunom i seckanim vlašcem). Baš je bilo jako fino.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com