Njoke sa patlidžanom zapečene u rerni
Leto je! Em je previše vruće za neko veliko kuvanje, em ni apetit nije neki veliki.? Uživajte u brzinskim ručkovima i bogatim pijacama dok možete. Ukus je sjajan!
Ovaj ručak sam napravila stvarno jako brzo, a sve u jednom tiganju. Ne zahteva nikakvo veliko kulinarsko umeće, a ukusno je kao da je baš suprotno.?
RECEPT
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- 1 crveni luk
- 3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- 80 gr slanine
- so, biber, svež bosiljak, za’atar
- konzerva pelata (400gr)
- 200 ml vode
- pakovanje njoki od 500 gr (domaće, još bolje)
- 250 gr mocarele
Patlidžan iseckajte na kockice, dobro posolite i ostavite oko sat vremena da pusti gorčinu. Taj sok koji je patlidžan pustio ocedite, isperite ga i patlidžan je spreman za upotrebu.
Na maslinovom ulju izdinstajte crveni i beli luk, pa dodajte patlidzan i sitno seckanu slaninu. Uz povremeno mešanje, pržite sve još 10 minuta dok patlidžan ne postane mekan. Prelijte sve pelatom, začinite (so, biber, sitno seckani svež bosiljak i ja uvek dodam za’atar jer jaaaako volim, ali vi po svom ukusu), dodajte vodu i sve dobro promešajte. Odmah zatim uspite i njoke i njih lepo ušuškajte u sos, pa preko svega iskidajte mocarelu. Tiganj ušuškajte u alu foliju i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni da se peče 15 minuta. Potom sklonite foliju i ostavite sve još koji minut u rerni i to je to. Ukrasite sve svežim bosiljkom, ja sam i origanom, i služite uz neku osvežavajuću salatu. Moj favorit je najjednostavnija moguća opciija: iseckajte krastavac, posolite, dodajte maslinovog ulja i prelijte sa puno limunovog soka. Ja leti ovu salatu obožavam. Ništa fensi, a na kraju je otimačina za stolom ko će popiti onaj sok koji ostane u tanjiru. Krastavac pusti svoju vodu, pa sa onim limunom – omiljeni letnji gutljaji! Jednostavno i savršeno!
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com