Fedjina čokoladna rodjendanska torta
Fedja je napunio 3 (TRI!!) godine!???
Odjednom, stvarno odjednom. Još uvek uspešno izbegavamo igraonice i tako ćemo dok god to bude bilo moguće. Mali je još i ništa mu to ne znači. A ja sam ljubitelj kućnih rodjendana. On je još uvek u fazi da je najsrećniji kad je njegova porodica na okupu. Kad kažem porodica, mislim na proširenu verziju (bake, deka, braća, sestra itd.) Tako smo ove godine i proslavili, sa najbližima. Dobio je tri rodjendanska dana, tri torte, puno poklona i gomilu slanih i slatkih djakonija. Da se ne bih javno pekmezila, prelazim na recept! Prva torta! Po glasovima publike – pobednica rodjendanskog maratona! Kremasta i sočna i stvarno jako dobra! M je već poželeo i za svoj rodjendan.?
I da. Dala sam sebi slobodu da je ovako nazovem jer sam je sama osmislila kombinujući nekoliko recepata u glavi, a sve u želji da stvorim onakav kakav će nama odgovarati. I uspeh.? Probajte!
RECEPT
Sastojci
za kore
- 8 jaja
- 145 gr šećera
- 145 gr mekog brašna
- 70 gr neskvika
- 2 praška za pecivo
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 100 gr masti sobne temperature
- 16 kašika mleka
prvi fil
- 300 ml slatke pavlake
- 300 gr mlečne čokolade
- 150 gr mlevenih pečenih lešnika (kojima ste skinuli opnicu nakon pečenja, pre mlevenja)
drugi fil
- 380 gr milerama
- 350 gr nutelle
treći fil
- 450 gr kisele pavlake
- 90 gr šećera u prahu
- kašika ekstrakta vanile
glazura
- 6 kašika vode
- 5 kašika šećera
- 40 gr putera
- 100 gr čokolade sa većim postotkom kakaoa
Belanca umutite u čvrt sneg sa šećerom i potom dodajte jedno po jedno jaje. Sve vreme mutite. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, neskvik i prašak za pecivo i potom dodajte malo po malo u smesu od jaja. Neka vas ne buni što če mikser sve vreme da radi i što će smesa u jednom momentu “pasti”, sve će na kraju biti u redu. Kada ste utrošili svo brašno, dodajte mast i neka se sve lepo sjedini u mikseru.
Smesu izlijte u dva kalupa (26 cm) i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Bocnite štapićem da proverite da li je kora gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.
Dok se kore hlade, napravite kremu. Slatku pavlaku zagrejte skoro do ključanja i potom njom prelijte čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi i dok ne dobijete ujednačenu smesu. U nju sipajte lešnike i sve lepo izmešajte.
Svaku koru presecite na dva dela tako da dobijete četiri kore. Prvu stavite na postolje i zalijte sa četiri kašike mleka. Potom na nju lagano nanosite prvu kremu. Ja sam prvu polovinu kreme dodavala malo po malo i razmazivala po kori i tako je i kora dosta ove kreme upila. Ostatak sam sipala kad se prohladila krema i ravnomerno razmazala.
Odozgo sam stavila drugu koru. Ponovo je zalila sa četiri kašike mleka.
Kremu za drugu koru pravite tako što nutellu sobne temperature dobro pomešate sa mileramom dok se smesa ne ujednači.
Sipajte je preko druge kore i razvnomerno razmažite. Ostavite četvrtinu kreme da namažete obode torte na kraju, a sada stavite sve malo u frižider da se kreme stisnu.
U medjuvremenu izmutite pavlaku i šećer u prahu sa vanil ekstraktom.
Izvadite iz frižidera tortu i stavite preko poslednje kreme treću koru. Ponovo je zalijte sa četiri kašike mleka. Zatim sipajte kremu od pavlake po celoj kori ravnomerno. Poklopite poslednjom korom koju takodje zalijete sa 4 kašike mleka i ostavite celu tortu u frižideru preko noći. Sve vreme dok filujete tortu ona je na postolju, ali u obruču.
Sutradan skinite obruč obode torte premažite ostatkom kreme sa nutellom. Spremite glazuru tako što sve sastojke sjedinite i na laganoj vatri istopite i dok je jos vruća prelijte tortu.
Ja sam pravila keksiće i njima oblagala ivice, a u tortu sam zabola tri lizalice. Dodala svećicu i eto dečije torte!
Fedja je napinio tri godine!❤️
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com