Pita sa piletinom, spanaćem i sirom
Nikako da vam okačim ovaj recept – izvinjavam se, znam da sam obećala odavno! U narednom periodu ću nadomestiti ove pauze u kuckanju, videćete!? A i ovo je skroz prolećni receptić, pa će tek da bude aktuelan u narednom periodu.
RECEPT
Sastojci:
za koru
250 gr mekog brašna
150 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
so
+
maslinovo ulje za premazivanje
za nadev
450 gr pilećeg belog mesa
3 čena belog luka
so, biber
kašičica origana
maslinovo ulje
+
250 gr barenog spanaća, sitno iseckanog
150 gr iseckane fete
500 gr sitnog sira
1 prazilik
2 jajeta
so, biber
+
crveni luk srednje veličine
15-tak čeri paradajza,
100 gr sitno seckane slanine
so
+
puter za premazivanje
Piletinu stavite u posudu da odstoji oko sat vremena u malo maslinovog ulja, naseckanom belom luku, origanu, soli i biberu.
Od navedenih sastojakaza kore umesite testo i napravite jufkicu. Stavite je na nauljen tanjir, premažite uljem i pokrijte plastičnom folijom da tako stoji 15 minuta.
Dok testo stoji, vi u tiganju na maslinovom ulju ispržite piletinu dok ne porumeni. Kada je gotova, isecite je na šnite približno jednake veličine.
U odvojenoj posudi izmešajte, spanać, sireve, jaja i iseckan praziluk. Dodajte so i biber po ukusu.
Crveni luk i čeri paradajz iseckajte na sitno i izmešajte sa seckanom slaninom, posolite po ukusu i svi delovi pite su spremni za filovanje testa.
Testo podelite na dva nejednaka dela. Jednu četvrtinu ostavite po strani za preklapanje pite.
Na pobrašnjenom stolnjaku razvucite testo na tu veličinu da ivice mogu da oblože strane modle od 24 cm prečnika i da ostane i viška testa sa strane.
Prebacite testo u modlu koju ste prethodno namastili puterom. Lepo ušuškajte koru u modlu i krenite sa filovanjem. Premažite koru tek malo maslinovim uljem i po dnu stavite polovinu smese od sira i spanaća. Po toj smesi poredjajte piletinu i ponovo odozgo stavite ostatak smese od sira i spanaća. Odozgo stavite luk, paradajz i slaninu i sve sa strane ušuškajte testom.
Onaj delić testa koji ste ostavili po strani sad razvucite i preklopite pitu.
Premažite puterom i stavite sve da se peče na 200 stepeni pokriveno alu-folijom. Posle sat vremena otkrijte pitu i ostavite da se tako peče još 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.
Napravite neku fini salatu i služite uz ovu pitu. Eto prolećnog ručka!?
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com