Pereca bongle

0

 

Neću da pišem o temperaturama. To je sad već stalno stanje stvari. Kad je ne bude, vikaću. Do tad, prehraniti se moramo. Malo dete je tu. A svi oko nas su bolesni, pa smo prepušteni sami sebi. Evo jednog finog peciva, lakog za pripremu, pogotovo ako imate divan mikser kao ja. Ako ne, mesite ručno, ali onda bez temperature, poželjno bi bilo.

RECEPT

Sastojci:

180 ml mleka

jedna puna kašika šećera

pola kesice suvog kvasca (od 7gr)

45 gr otopljenog putera

240 gr mekog brašna

kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

+

60 ml vode

ravna kašičica sode bikarbone

jaje

susam

Zagrejte mleko i šećer da budu mlaki. Dodajte kvasac i ostavite pet minuta da nadodje.

Uspite u to puter, brašno, prašak za pecivo i so i izmešajte. Stavite na mikser produzetak za testo i mutite 5 minuta na najslabijoj brzini. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još kašiku brašna. Nauljite drugu posudu i prebacite testo u nju. Prekrijte je plastičnom folijom i ostavite na toplom sat vremena da se udvostruči.

Potom testo prebacite na pobrašnjenu površinu i podelite na 16 jednakih delova (ja sam na 15). Uobličite ih u loptice i stavite u pleh koji ste namastili puterom ili obložili papirom za pečenje. Ostavite razmaka izmedju svake jer će narasti.

Prekrijte ih plastičnom folijom i ostavite još sat vremena da se dižu.

Deset minuta pre isteka sat vremena rernu uključite na 190 stepeni.

Stavite vodu da proključa i dodajte potom u nju sodu.

Bonglice premažite prvo ovom vodom, pa potom umućenim jajetom. Na kraju pospite susamom i svaku zarežite oštrim nožem.

Stavite ih da se peku u rernu oko 20-25 minuta dok ne dobiju ovu divnu nijansu.

Izvadite ih i prekrijte krpom dok se ne ohlade. Fedja ih upravo večera. ????

Advertisements

Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.