Svi volimo da se zasladimo kolačima, pa čak i u vreme posta. Posni kolači umeju da budu jako ukusni, pa se domaćice, iako ograničene sastojcima, utrkuju u domišljatosti da prijatelje i rodbinu oduševe na slavskoj ili novogodišnjoj trpezi. I dok neko voli tradicionalne, neko se usudi i da eksperimentiše, pa se ukusi detinjstva preklapaju sa ukusima novih recepata.
U nastavku teksta, pročitajte recepte za posne kolače koje smo pripremili za vas.
Čokoladni kolač sa šljivama
Sastojci:
500 gr. kora za pitu
100 gr. posne čokolade
200 gr. biljnog margarina
200 ml. crnog vina
200 gr. suvih šljiva
100 gr. šećera
1 kesica cimeta
Priprema:
U šerpu sipajte vino i dodajte šećer i cimet. Dodajte šljive koje ste prethodno iseckali i kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se čokoda ne istopi. Kada se smesa izjednači, slonite šerpu sa vatre.
U pleh složite prvu koru i premažite istopljenim margarinom. Preko nje složite drugu koru, pa ponavljate ovaj postupak sve do treće kore. Na treću koru nanesite fil od čokolade i šljiva, a zatim i na ostale kore dok ne potrošite fil. Za kraj pokriti kolač sa dve kore.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.
Svetogorski kolač
Sastojci:
150 g posne čokolade za kuvanje.
6 kašika džema od kajsije,
50 gr. seckanih oraha,
100 gr. suvog grožđa,
10 kašika šećera,
1 kesica cimeta,
Kora od 1 limuna
2 pomorandže,
1 kašika praška za pecivo,
500 g brašna,
1/4 l mlake vode,
džem od kajsije,
Priprema:
Šećer i džem izmiksajte mikserom sve dok se ne dobije jedinstvena smesa. U takvu smesu dodajte malo vode, cimet, seckane orahe, suvo grožđe, narendanu koru limuna i sok od jedne pomorandže. Uz lagano mešanje dodajte brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo.
Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.
Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
Posni kolač sa kremom od jagoda i vanile
Sastojci:
Za keks koru:
150 g keksa (po mogućstvu karamel),
60 g posnog margarina.
Za krem:
400 g jagoda,
500 g posnog neslanog krem sira,
300 ml sojinog mleka,
puding od vanile,
5 kašika šećera,
kašičica cimeta,
pola kašičice muskatnog oraščića,
nekoliko kašika džema od rabarbare.
Priprema:
Izmrvite keks u blenderu i pomešajte sa istopljenim margarinom. Kalup za kolače obložite masnim papirom, sipajte smesu u njega i zatim pecite u rerni oko 10 minuta na 150 stepeni.
Puding od vanile skuvajte sa šećerom i 300 ml sojinog mleka. Kada se puding malo ohladi, dodajte krem sir i začine i dobro promešajte.
Jagode isecite na kriške i poređajte na ohlađenu koru od keksa. Prelijte kremom od pudinga i ostavite u frižideru 3o minuta da se ohladi. Zatim kolač prelijte džemom od rabarbare.
Pivčići
Sastojci:
2 šolje piva
4 šoljice ulja
Malo soli
300 grama šećera
1 kesica praška za pecivo
Kora od 1 limuna
700 gr. brašna
Džem po izboru
Priprema:
Umesiti smesu od svih sastojaka, i ostaviti 30 minuta da odstoji. Napraviti 6 kuglica i razviti testo kao za kiflice. Iseći 12 kiflica iz jedne kugle. Filovati džemom i uviti. Stavite u rernu da se peče.
Dok se kiflice peku, napravite sirup za preliv tako što ćete u 2 dl vode skuvati 300 grama šećera. Prelijte ispečene kiflice sirupom i po želji pospite kokosom ili orasima.
Kolač sa višnjama
Sastojci:
4 kašike džema po izboru
300 gr višanja
400 ml vode
12 kašika šećera
18 kašika brašna
10 gr. praška za pecivo
100 gr. pšeničnih klica
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, pšenične klice, šećer, prašak za pecivo i vodu i sve dobro umutite. Dodajte džem i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Na kraju dodajte višnje i njih lagano pomešajte sa smesom. Ostavite da odstoji, dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni.
U kalup staviti papir za pečenje, pa dodati masu. Peći na 180 stepeni oko sat vremena. Kada se kolač ispeče, izvucite ga iz rerne i pospite šećerom u prahu.
Sve kolače poslužite dragim gostima, a oni će biti oduševljeni.
Prijatno!