Pita sa jabukama, slanim karamelom i pistaćima

0

Jesen. ❤

RECEPT za modlu prečnika 24 cm

Sastojci:

za koru

230 gr mekog brašna

60 gr šećera

prstohvat soli

145 gr hladnog putera

75 ml ledene vode

za punjenje

1 kg jabuka

30 gr smedjeg šećera

sok jednog limuna

2 kašike brašna

1 kašičica cimeta

1/2 kašičice kardamoma

1/8 kašičice djumbira

1/8 kašičice karanfilića

75 ml slanog karamela

žumance i kašika mleka

+ šaka tostiranih pistaća, još dlabog karamela po ukusu, sladoled od vanile

Pomešajte suve sastojke i dodajte kockice putera. Umesite mrvičasto testo (idealno pastry blenderom, što manje rukama kako biste izbegli ugrevanje putera). Potom dodajte vodu, umesite lopticu testa, uvijte je u plastičnu foliju i stavite u frižider makar na sat vremena.

Jabuke ogulite i iseckajte na šnitice, pa pomešajte sa@šećerom, brašnom, začinima i sokom limuna.

Rernu upalitena 190 stepeni.

Izvadite testo i odvojte trećinu. Ostatak razvaljajte i prebacite na modlu tako da prekrije dno i ivice. Potom po dnu premažite karamel, a onda preko uspite sve one jabuke.

Od preostalog testa napravite trakice i poredjajte ih preko jabuka. Testo premažite žumancetom koje ste umutili sa kašikom mleka i stavite u rernu da se peče oko 35 minuta.

Izvadite pitu kad je gotova i ponovo pospite karamelom, pa po njemu pospite seckane tostirane pistaće. Služite uz kuglu sladoleda od vanile.🙂

Ja sam karamel pravila sama, a imate i da ga kupite. Kako god vam je lakše. Od sastojaka su vam potrebni samo šećer, puter, slatka pavlaka i so. Nije teško.🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.