Pita sa jabukama, slanim karamelom i pistaćima
Jesen. ❤
RECEPT za modlu prečnika 24 cm
Sastojci:
za koru
230 gr mekog brašna
60 gr šećera
prstohvat soli
145 gr hladnog putera
75 ml ledene vode
za punjenje
1 kg jabuka
30 gr smedjeg šećera
sok jednog limuna
2 kašike brašna
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice kardamoma
1/8 kašičice djumbira
1/8 kašičice karanfilića
75 ml slanog karamela
žumance i kašika mleka
+ šaka tostiranih pistaća, još dlabog karamela po ukusu, sladoled od vanile
Pomešajte suve sastojke i dodajte kockice putera. Umesite mrvičasto testo (idealno pastry blenderom, što manje rukama kako biste izbegli ugrevanje putera). Potom dodajte vodu, umesite lopticu testa, uvijte je u plastičnu foliju i stavite u frižider makar na sat vremena.
Jabuke ogulite i iseckajte na šnitice, pa pomešajte sa@šećerom, brašnom, začinima i sokom limuna.
Rernu upalitena 190 stepeni.
Izvadite testo i odvojte trećinu. Ostatak razvaljajte i prebacite na modlu tako da prekrije dno i ivice. Potom po dnu premažite karamel, a onda preko uspite sve one jabuke.
Od preostalog testa napravite trakice i poredjajte ih preko jabuka. Testo premažite žumancetom koje ste umutili sa kašikom mleka i stavite u rernu da se peče oko 35 minuta.
Izvadite pitu kad je gotova i ponovo pospite karamelom, pa po njemu pospite seckane tostirane pistaće. Služite uz kuglu sladoleda od vanile.
Ja sam karamel pravila sama, a imate i da ga kupite. Kako god vam je lakše. Od sastojaka su vam potrebni samo šećer, puter, slatka pavlaka i so. Nije teško.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com