Čizkejk od kokosa sa belom čokoladom
Ovaj još nisam kačila! 🙂
RECEPT za čizkejk od kokosa sa belom čokoladom
Sastojci (za modlu prečnika 22 cm)
za podlogu
200 gr mlevenog keksa
25 gr šećera
prstohvat soli
60 gr otopljenog putera
za punjenje
520 gr milerama
400 gr krem sira
190 gr šećera
dobar prstohvat soli
2 kašike ekstrakta vanile
4 jajeta
250 ml kokosovog mleka
50 gr kokosovog brašna
60 gr kisele pavlake
za preliv
100 gr bele čokolade
100 ml slatke pavlake
30 gr tostiranih listića kokosa
Rernu zagrejte na 175 stepeni. Sastojke za podlogu izmešajte i uspite u modlu. Rasporedite je ravnomerno po dnu i ivicama i utapkajte dnom ravne čaše. Stavite u frižider na 10 minuta i potom pecite 10 minuta. Izvadite modlu iz rerne i smanjite rernu na 160 stepeni.
U posebnoj činiji pomešajte mileram i krem sir i umutite sa šećerom i solju mikserom. Dodajte vanilu i potom jedno po jedno jaje. Zatim uspite kokosovo brašno, pa kad se i to sjedini, na kraju kokosovo mleko i kiselu pavlaku.
Kad se modla sa podlogom ohladi, dobro je umotajte u alu foliju. Preko podloge ulijte onu smesu sa sirom. Nodlu stavite u veći oleh i potom u taj oleh uspite vodu do polovine modle.
Stavite čiz da se peče sat i po’ vremena. Potom ugasite rernu i pustite da se u njoj hladi deset minuta i zatim je otškrinite vrlo malo dok se skroz ne ohladi. Izvadite čiz i ostavite ga u frižideru preko noći ili makar 4 sata.
Ohladjen izvadite iz modle. U šerpici zagrejte slatku pavlaku do momenta pre ključanja i zalijte njom belu čokoladu koju ste izlomili na kockice. Mešajte dok ne dobijete svilenkastu i ujednačenu smesu. Prelijte njom čizkejk i pospite tostiranim kokosom. Ostavite da se sve stisne i tek onda secite, a ne kao ja. Vidite kako curi beli ganaš. Ako sve ostavite na sat makar u frižider, biće divno i ganaš će biti čvrst, a opet mekan za sečenje i topljenje po nepcu. A, recimo, još jedan dan kasnije da ga načnete, tada je najlepši! Znam, ko će izdržati…
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com