Vikend na Zlatiboru

Uživajte u planisnkim lepotama

0

Ušuškana među božanstvenim krajolicima zapadne Srbija, planina Zlatibor obiluje prirodnim lepotama i bogatom istorijom. Raznovrsni sadržaji koje svojim posetiocima nudi, primereni turistima svih interesa i uzrasta, s razlogom su učinili ovo mesto jednim od najpopularniji turističkih destinacija u čitavoj zemlji.

Ova destinacija najpoznatija po svome jezgru, Zlatiborskom jezeru, koje se tokom godina razvilo u veliki, ali i bučan i prepun turistički centar. Njegova okolina krije brojne predivne lokacije koje vredi posetiti. Nemojte oklevati da se odaljite iz dobro poznate gužve centra i upustite u istraživanje nalepših skrivenih bisera koje Zlatibor i njegova okolina nude. Mi smo izdvojili nekoliko destinacija, koje moraju biti deo vaše rute kroz planinu.

Muzej Staro selo u Sirogojnu

Kompleks Staro selo, smešten u obližnjem selu Sirogojnu, pravi je mali vremeplov kojim možete otputovati pravo u pozne godine devetnaestog veka. Zanimljivo je što je muzej smešten na otvorenom, što ga čini jedinim kompleksom ovog tipa u Srbiji. Ovo ljupko mesto sastavljeno od nekoliko autentičnih brvnara koje još uvek čuvaju dah davno minulih vremena. Da bi ovo iskustvo učinili još zanimljivijim, vlasnici su se trudili da prikupe bogatu kolekciju originalnih predmeta. Čim kročite u neku od brvnara, osetićete draž i toplinu jednostavnog, seoskog života kakav su nekada vodili naši stari. U okviru muzeja smeštene je i nekoliko starinskih radionica, čiji je osnovni cilj da sačuvaju sećanje na zanate koji su nekada praktikovani u našem narodu. Znate li šta su terziluk, abadžiluk i rabadžiluk? Uputite se u Sirogojno i otkrijte sami. Možete se čak i okušati u nekoj od radionica. Čitav muzej skriven je u predivnoj borovoj šumi, što čini čitav ambijent još prijatnijim. Zakoračite kroz vreme i osetite dah jedne drugačije epohe. Božanstveni miris smole i nadaleko čuveni zlatiborski specijaliteti u tradicionalnoj krčmi unutar kompleksa tu su da upotpune čitav doživljaj.

Vodopad u Gostilju

Ako ste željni istinske netaknute prirode izvan gužve koju je masovni turizam sa sobom doneo na obronke Zlatibora, onda je vodopad u Gostilju idealno mesto za Vas. Šum i svežina vodopada dočekaće vas čim zakoračite u ovu skrivenu zlatiborsku oazu. Bogato zelenilo i mahovina koja celom predelu pridaje mistični ton, čine da ovo mesto izgleda još upečatljivije. Kruna čitavog doživljaja je, naravno, 22 metra visok Gostiljski vodopad, jedan od najviših u Srbiji. Lepo uređen prostor oko vodopada čini ovu lokaciju idealnom za porodice s decom. Ljupke klupice, uređene staze i obližnja dečija igrališta tu su da pruže kvalitetno vreme najmlađima. U blizini je smešten i mali restoran, u kom možete da probate pastrmku odgajanu u lokalnom ribnjaku. Ako sanjate o kratkotrajnom begu od stresa i buke modernog života, Gostiljski vodopadi su delić raja koji će vam podarati željeni mir i tišinu prirode.

Tornik

Najviši vrh Zlatibora, Tornik, tražena je destinacija i tokom zimskog i tokom letnjeg perioda. Širok izbor različitih aktivnosti i sadržaja omogućava da uživate u čarima ovog vrha bez obzira na starosnu dob ili period godine.Tornik je najpoznatiji po svom ski-centru, koji je jedna od omiljenih zimskih destinacija turista u Srbiji. U njegovom sklopu nalazi se pet staza prilagođenih skijašima različitih uzrasta i sposobnosti. Opremljen je sistemom za osneživanje, žičarama i ski liftovima. Odnedavno, Tornik se može pohvaliti i Gold gondolom, atrakcijom koja nosi impresivnu titulu najduže panoramske gondole na celom svetu. Tokom letnjih meseci Tornik se transformiše u pravi mali raj za ljubitelje sportova. Oprobajte se u nekom od ekstremnih sportova, poput planinskog biciklizma, boba na šinama ili takozvanog tjubinga. Ako biste se radije opredelili za malo manje zahtevne fizičke aktivnosti, možete uživati i u relaksirajućoj šetnji.

Stopića pećina

Nezaobilazan deo posete Zlatibora trebalo bi da bude i Stopića pećina. Otkrijte zašto je ovo mesto zadobilo titulu jedne od najlepših pećina u Srbiji.Lagana šetnnja kroz prirodu dovešće vas do impozantnog ulaznog otvora visokog čak 18 metara. U samoj pećini dočekaće vas fascinantni prizori, poput pećinskog nakita i malog vodopada. Najpoznatiji deo pećine su takozvane bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se voda nakuplja i pretiče iz njih u vidu kaskada.Čitavo mesto je veoma lepo uređeno i pristupačno svima, što ga čini sjajnom destinacijom za porodice sa decom. Ono što Stopića pećinu izdvaja od drugih pećina u Srbiji jesu raznobojna svetla koja se prelamaju u vodi. Ovaj mali dodatak čitavom prostoru daje utisak mističnosti i preobražava pećinu u spektakularan prizor koji svakako vredi posetiti.

Mesta koja smo opisali samo su delić bogate ponude koju Zlatibor nudi. Čitav kraj obiluje interesantnim prirodnim lepotama i spomenicima kulture. Osim njih, planina je poznata i po odličnim smeštajnim i ugostiteljskim objektima. Apartmani Zlatibor predstavljaju savršen izbor za sve vrste putovanja. Udobno se smestite i prepustite otkrivanju čari ovog božanstvenog mesta. Uverite zašto je pridobilo ljubav velikog broja posetilaca koji se svake godine na njega iznova vraćaju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.