Tri najbolje destinacije za praznični odmor u Srbiji

Praznici u Srbiji

0

Naša zemlja predstavlja pravi neotkriveni turistički dragulj koji ima mnogo toga da ponudi, pogotovo u zimskim i prazničnim periodima. Vremenom se naš zimski turizam razvijao i došli smo do trenutka kada je novogodišnji odmor u Srbiji izuzetno primamljiv. Srbija zimi ima dosta toga da ponudi, od ski centara i velikih mesta punih događaja preko mirnih mesta za odmaranje i uživanje sa porodicom pa sve do nekih zanimljivih i nesvakidašnjih spojeva istorije, tradicije i lepote. Sada ćemo pokušati da izdvojimo najbolje od svega kako bismo Vas upoznali sa čarima naše zemlje ili Vam čak olakšali odluku gde da se zaputite ove zime.

 

Osetite duh srpskih planina – Stara Planina

Planinski turizam je poslednjih godina u velikom uzletu. Naše planine su sve bolje opremljene, uređene, i popunjene atrakcijama. Ukoliko Vas interesuje skijanje, uživanje u nepreglednoj i nesavladivoj prirodi, odmaranje u izolovanim posedima ili pak gužva i upoznavanje novih ljudi, planine su pravo mesto za vas. Upravo ovde možete osetiti pravi duh naše zemlje i njene karakteristike. 

 

U poslednjih nekoliko godina je veliki broj planina obogaćen ski sistemima i lepo urađenim zimskim stazama, ali naša preporuka ovom prilikom jeste Stara Planina. Planina koja se proteže na dve zemlje, koja spaja dve kulture, jezika i naroda. Stara planina je postala jedna od najpopularnijih destinacija za mnoge generacije, a pogotovo za ljubitelje još uvek neukrotive i netaknute prirode. O tome govori i samo postojanje Parka prirode Stare Planine, koji krasi ovaj predeo netaknutom i veličanstvenom florom i faunom. Ovde ćete doživeti pravi spoj prirode i kulture, a turistički centar je udaljen samo 330 m od grada. Takođe, ukoliko Vas interesuje skijanje, ovo je pravo mesto za Vas. Na ovoj planini se snežni pokrivač zadržava jako dugo, a ski centri su među najboljima u Srbiji. Posebno je fascinantan podatak da se ovi najmoderniji ski centri nalaze na nadmorskoj visini od 1.723 m. Sa druge strane, svaki predah od skijanja i uživanja u prirodi možete iskoristiti u izvrsnoj kuhinji, gde ćete ostati očarani raznovrsnim srpskim specijalitetima koji potiču iz ovih krajeva, a naša preporuke su belmuž, presna pogača i ceđeno kiselo mleko. Ukoliko smo uspeli da Vam zagolicamo maštu i da Vas zainteresujemo da svoje praznike provedete ovde, izlažemo Vam ponudu apartmana na Staroj Planini kako biste pronašli i savršen prostor za svoj odmor.

 

Povezivanje sa srpskom tradicijom – Etno-selo Drvengrad

 

Ako je Srbija po nečemu jedinstvena, onda su to etno-sela. Ona predstavljaju pravi spoj srpskog tradicionalizma upakovanog u nesvakidašnji i magični doživljaj. Poseta ovakvom mestu oživljava nesvakidašnju energiju i predstavlja nezaboravno iskustvo. Teško možete zamisliti bolju prazničnu idilu od one koja ovde postoji.

 

Ovom prilikom Vam izdvajamo Drvengrad kao idealan primer etno-sela. Ovde ne samo da ćete doživeti pravu kulturu Srbije već ćete imati priliku da to sve gledate očima našeg poznatog reditelja. Uticaj Kusturice na ovaj turistički centar je izvanredan. Šetaćete ulicama koje nose imena naših najuspešnijih sunarodnika, poput Novaka Đokovića, Iva Andrića i ostalih, a uvek će Vam u glavi biti misao kako su tim istim putem koračali najpoznatiji svetski glumci, reditelji i političari. Ceo pejzaž će upotpunjavati drvene brvnare i kaldrmisane ulice. Uz sve ovo, sem bajkovitog izgleda, imaćete priliku da uživate u Crkvi Svetog Save, mestu gde su svoje radove izlagali najpoznatiji slikari, bioskopima, sportskom centru šarmantnog naziva “Prokleta Avlija” i restoranu domaće kuhinje “Lotika”, gde ćete uživati u domaćoj kuhinji zlatiborskog kraja. Za kraj valja napomenuti da se Drvengrad nalazi na području Mokre Gore, tako da Vam neće biti teško da istražite i ostale lepote ovog kraja, poput sela Kremna i izvora Bele Vode, što sve ovo mesto čini još idealnijim izborom za praznično putovanje.

 

Nesvakidašnje opuštanje u lekovitim banjama – Vrnjačka Banja

Iako Vam možda na prvi pogled ova ideja zvuči čudno, verujte nam na reč da poseta banjama u zimskom periodu nosi sa sobom svojevrsnu lepotu i neverovatno opuštanje koje je svakome preko potrebno. Naše termalne banje ostaju tople tokom čitave godine, tako da nećete biti uskraćeni njihovim čarima, ali zamislite samo koliko će Vam prijati da uživate u ovim visokim temepraturama, tretmanima i relaksaciji dok napolju i oko Vas pada sneg. Ovaj ugođaj predstavlja pravu prazničnu idilu.

 

Sada za Vas izdvajamo jednu banju koju ne biste smeli da ne posetite. Reč je o Vrnjačkoj banji – pravom simbolu Centralne Srbije. Ova poseta će biti odlično iskustvo koje će blagonaklono uticati kako na Vaše telo, tako i unutrašnji mir. Tople vode ove banje će biti neotkriveni lek za Vašu sreću i obećavamo da nakon posete nećete ostati ravnodušni. Večernje šetnje ovim predelima su izuzetno umirujuće, a celodnevni wellnes i spa tretmani su baš ono što Vam je potrebno za savršen odmor bez briga. Mnogobrojni lekari specijalisti će vam biti celodnevno na usluzi i osećaćete se kao u najelitnijem odmaralištu iz američkih filmova. U blizini je planina Goč pa ćete moći da ovaj odmor ulepšate i pravom zimskom idilom, skijanjem, udisanjem ćistog planinskog vazduha i uživanjem u zimskim čarolijama.

 

Ovo su neke naše preporuke za idealan praznični odmor u Srbiji i znamo da nećete pogrešiti šta god odlučili. Srbija sadrži dosta neistraženih lepota i praznični odmor je idealna prilika za njihovo otkrivanje. Posetite neku od ovih destinacija i uverite se u sve lepote naše prirode, kulture, mira, tradicije i gastronomije. Želimo Vam lepe praznike i lep odmor u nekoj od naših prelepih lokacija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.