Savršen odmor pored vode

0

Tokom vrelih letnjih dana nešto najlepše čime možete da nagradite sebe jeste odmor pored vode. Mnogi zabavu na vodi smatraju sastavnim i nezaobilaznim delom svakog letovanja. Zbog toga je veliki broj turista još uvek dosta skeptičan kada je u pitanju letovanje u Srbiji, jer je dosta teško zameniti more i sve čari koje njegovi talasi nude. I u Srbiji, međutim, postoje sjajne alternative koje obećavaju vrhunsku zabavu kraj vode. Bistra jezera, reke idealne za krstarenja i uzbudljive sportske aktivnosti, moderne banje i akva parkovi samo su neke od njih. Otkrijte sjajne destinacije na kojim možete provesti nezaboravno letovanje za relativno malo novca.

Odmor na tirkiznoj vodi Perućca

Odmor pored vode na Perućcu

Zbog kombinacije prijatnih planinskih šuma i kristalno čistih vodenih površina, prostori zapadne Srbija postali su poznati kao dom posebno zanimljivih letnjih destinacija. Od svih blaga prirode koje ovde možete pronaći posebno se izdvaja bistro jezero Perućac. Ovo veliko veštačko jezero neponovljive lepote nalazi se na samo 13 kilometara od Mitrovca na Tari, a na korak od njega leže i sve najpopularnije atrakcije ovog kraja: gradić Bajina Bašta, Kućica na Drini i vidikovac Banjska stena.

Zbog geografskog položaja jezera, njegovih velikih razmera i uticaja klime na ovom području, dva meseca tokom godine najbolja su za pravi letnji odmor i kupanje: jul i avgust. Tokom letnje sezone na jezeru se postavlja velika pontonska plaža sa malim bazenima namenjenim deci. To čini ovu destinaciju dobrom za porodično letovanje. Da odmor bude bezbedan i protekne u najboljem redu staraju se spasioci. Plaža je dobro opremljena svim neophodnim propratnim sadržajima, poput tuševa i kabina za presvlačenje. Na samoj plaži nalazi se i restoran-splav Sidro gde možete uživati u ručku.

Jezero je nastalo pregrađivanjem toka Drine, reke koja se smatra jednom od najpogodnijih za uzbudljive sportove na vodi. Možete se spustiti u njene netaknute kanjone u pratnji stručnih vodiča ili se oprobati u vožnji kajaka, raftingu i veslanju na dasci. Sport tradicionalan za ove krajeve jeste splaverenje. Ovoj tradiciji posvećena je najveća letnja manifestacija u Srbiji, Drinska regata. Za učešće u ovom velikom spustu Drinom potrebno je samo malo dobre volje i bilo kakvo plovilo po izboru.

Čitav tok života u ovom delu zapadne Srbije odvajkada je bio usko vezan sa vodom. Zato se i turistička ponuda odvija prvenstveno oko nje. Perućac smeštaj, nastao na obalama jezera, važi za jedan od najzanimljivijih primera neobičnog smeštaja u Srbiji. Uz veliki broj tradicionalnih apartmana i nekoliko hotela u blizini jezera, posebnu pažnju zaslužuju simpatične kućice-splavovi postavljeni nad njegovom samom površinom. Na ovom mestu, osvežavajuća voda Perućca bukvalno je na korak i jedan skok od vas.

Opuštanje i hedonizam na bazenima Banje Vrujci

Odmor pored vode u Banji Vrujci

Banje Srbije sve se više razvijaju u interesantne destinacije na kojima možete provesti prijatan letnji odmor. Banja Vrujci, smeštena u blizini Valjeva, jedna je od takvih lokacija. Samu srž banje odvajkada je činila njena lekovita voda koja ima blagotvorno dejstvo na mnogobrojna oboljenja, poput reumaizma, malokrvnosti, visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega, želudačnih oboljenja i raznih traumatskih stanja posle povreda.

Banja Vrujci danas više nije samo mesto na koje se putuje u slučaju zdravstvenih problema, već pretenduje da se razvije u letnju destinaciju zanimljivu za sve uzraste. Poslednjih godina ovde su iznikli mnogobrojni bazeni i tobogani. Tu su takođe moderni spa i wellness tretmani i masaže, zamišljeni tako da pruže posetiocima potpuno opuštanje i oporavak od stresa. Sve ovo nalazi se na samo 92 kilometra do Beograda, tako da je Banja Vrujci veoma pristupačna destinacija za turiste koji putuju iz glavnog grada.

U sportsko-rekreativnom centru Hotela Vrujci nalazi se jedan zatvoren i tri otvorena bazena: dečiji, poluolimpijski i olimpijskim. Svi bazeni su protočni i smešteni na samom izvoru lekovite vode. Deci je posebno interesantan veliki tobogan na olimpijskom bazenom. Još zanimljivih bazena možete naći u Prvoj novoj banji. Ona je posebno interesantna jer se u njoj možete prepustiti i zanimljivom wellness programu koji uključuje neke neobične sadržaje, kao što je masaža voćem.

U Banji Vrujci se organizovan turizam odvija već dugi niz godina. Smeštaj u Banji Vrujci uključuje hotelski i privatni smeštaj, brojne apartmane, vile, konake, vikendice, sobe i kuće za izdavanje. Veliki broj smeštajnih jedinica ima svoje bazene, a uvek možete nabaviti i dnevnu kartu za velike hotelske bazene. Celodnevna karta za bazene u Hotelu Vrujci iznosi 400 dinara.

Avantura na neukrotivim meandrima Uvca

Odmor pored vode na Uvcu

Sem jezera i banja, i reke su takođe odlična opcija za zanimljiv odmor proveden kraj vode. Ako postoji nešto čime Srbija ne oskudeva to su divne reke. Silovita Drina i brzaci Lima privlače sve veći broj turista željnih osveženja tokom letnjih dana, ali još uvek nisu dostigli popularnost najneobičnije reke u Srbiji: Uvca. Uvac protiče jugozapadnom Srbijom i najpoznatiji je po neverovatnim meandrima čije su fotografije obišle svet.

Kanjon reke Uvac predstavlja dom neponovljive i gorostasne prirode koja još uvek odoleva urbanizaciji. Mnoge retke vrste životinja i biljaka i dalje vladaju i bujaju u ovim živopisnim krajevima. Najbolji način da ih upoznate izbliza je krstarenje njenim meandrima u Uvačkim jezerom. Ova avantura u dužini od 16 kilometara u jednom smeru odvešće vas do svih najlepših tačaka skrivenih u kanjonu i Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

Jedino vodenim putem može se doći do jedne najatraktivnijih skrivenih pećina u Srbiji, takozvane Ledene pećine. Njen ulaz sakriven je ispod strmih krečnjačkih litica kanjona Uvca, iza kojeg leži prava mala riznica pećinskog nakita i blaga. Za razliku od naših drugih turističkih pećina, na ovom mestu nema stalnog osvetljenja, što je bilo neophodno da bi se zaštitila divljina Rezervata prirode Uvac. Zaljubljenici u čari podzemnih ukrasa ovde moraju da se kreću kao speleolozi i rudari, uz lampe na zaštitnim šlemovima. Zato je poseta ovoj pećini prava mala avantura.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i avantura na vodi, onda je Uvac odlična potencijalna destinacija za vas. Poslednjih godina ova reka postala je izuzetno popularno mesto među turistima. To je dovelo i do sve većeg rasta i raznovrsnosti kada je u pitanju Uvac smeštaj. Veliki broj apartmana nalazi se u neposrednoj blizini vode. Posebno su interesantne male drvene brvnare osmišljene da svoje goste vrate u stara, nostalgična vremena.

Odmor na Dunavu – Golubac

Dunav je jedan od najdivnijih prostora ne samo za odmor, već i za raznovrsne aktivnosti. Srbija je imala dovoljno sreće da kroz nju vijuga ova predivna evropska reka, te da, zahvaljujući njoj, zemlja pruža turistima predivne trenutke. Najbolji predstavnik navedenog jeste Istočna Srbija, čije su sve lepote skoncentirsane na ovoj reci i koja je od nje stvorila nepresušan izvor turističkih atrakcija. Naš predlog za odmor u ovom delu zemlje jeste grad Golubac – mirno, a uređeno mestašce, čiji će vas ambijent relaksirati i opustiti. Osim predivnih plaža na Dunavu, Golubac se ponosi i svojom tvrđavom, koja iz gosine u godinu privlači veliki broj posetilaca i koja je postala omiljen mesto za stvaranje divnih fotografija sa putovanja.

Osim lepota i atrakcija, Golubac postaje idealna destiancija i zahvaljujući razvoju svoje turističke ponude. U okviru ovog segmenta dolazi do stvaranja novih ugostiteljskih i turističkih usluga, te atrakcija i sadržaja. Golubac smestaj je kategorija koja može da ponudi izuzetno kvalitetne apartmane, hotele i hostele, koji će se prilagoditi svačijem džepu i zadovoljiti najraznovrsnije želje. Tu je i veliki broj restorana sa odličnom ponudom, sadržaja za dečju igru, a odmor će svakako upotpuniti i okolni kulturni sadržaji, koji svedoče o tradiciji i promenama na ovim prostorima. Među njima su najpoznatiji manastir Tumane i Viminacijum.

Srbija je zemlja veoma bogata vodama, pa je uzbudljiv letnji odmor pored vode lako organizovati uprkos nedostatku mora. Krstarenja rekama, spuštanje toboganima u velikim akva parkovima, plivanje i sunčanje na nekim od brojnih kupalištama na rekama i jezerima samo su neke od potencijalnih aktivnosti koje mogu obogatiti i vaš odmor.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.