Predlozi za vikend odmor sa prijateljima

autor: Adam Radosavljević
0

Vikend odmor sa prijateljima pruža priliku da se makar na kratko pobegne od svakodnevnog stresa. Nema lepšeg načina da se stvore divna sećanja nego zajedničkog boravka sa onim najbližima. Da biste doživeli savršen odmor ne morate putovati daleko, niti izdvajati ogromne sume novca. Mnoge božanstvene destinacije idealne za kratak odmor samo su na korak od nas.

Sokobanja: Magija vode i zelenila

Izletište u Sokobanji

Ovo lečilište sa izuzetnom dugom tradicijom poslednjih godina razvilo se u sjajnu destinaciju koja nudi za svakoga ponešto. Srce i duša Sokobanje su njene čuvene lekovite vode, blagotvorne pri lečenju mnogih oboljenja i povreda. Sokobanja je danas, međutim, mnogo više od običnog lečilišta. Njena raznovrsna turistička ponuda učinila je zanimljivom tačkom u kojoj možete uživati u ispunjenom vikend odmoru sa najdražima.

Ukoliko vas u Sokobanju dovodi beg od vrućina, spas donose mnogobrojni bazeni. Neki od kompleksa poput akva parka Podine sadrže atrakcije podjednako interesantne i odraslima kao i deci. Raznovrsni i raznobojni tobogani tu su da donesu zabavu i akciju u vaš mali odmor. Izazov predstavlja i uspon to najčuvenijeg simbola Sokobanje, drevnog utvrđenja Sokograd. Put to ovog fascinantnog mesta vodi kroz najveličanstvenije šumske predele ovog dela Srbije.

Spomenuvši prirodu, vredi se osvrnuti i na brojna sokobanjska izletišta koja su banji zaradila naziv Zelena pluća Srbije. Roštiljanje sa prijatelja i duge šetnje šumama do skrivenih lepota prirode ono su što vas ovde čeka. Mnogo je legendi koje čine Sokobanju upečatljivom. Jedna od najzanimljivijih vezuje se za neobični fenomen koji krasi najlepše izletište Sokobanje, Lepteriju. Ovde se nalazi udubljenje u steni koje ima oblik majke s detetom, a prema predanju u toj se steni sakrila Bogorodica s Hristom u naručju, bežeći pred Rimljanima.

Smeštaj Sokobanja nudi dosta se razvio sa velikim porastom turizma. Ova banja vam pruža niz različitih smeštajnih jedinica. U ponudi su razni apartmani, hoteli i konačišta. Verujemo da će svako moži da nađe nešto baš po svojoj meri i po svom ukusu. Najpoznatiji hoteli u Sokobanji su Sokoterme, Sunce, Moravica, a tu su i mnogobrojni privatni apartmani.

Kraljevo: Istražite mitsku Dolinu Jorgovana

autor: Adam Radosavljević

Ako je putovanje koje će vas odvesti ka kulturnom nasleđu Srbije ono što vas više privlači, Kraljevo i njegova okolina savršena su destinacija za vikend odmor s malom grupom prijatelja. U pitanju je izuzetno turistički primamljiv grad, savršen za posetu tokom cele godine. Kao što sam naziv nalaže, uz grad se vezuje bogata istorija koja govori o poreklu prvih srpskih kraljeva. Dinastija Nemanjić i njihovi naslednici ostavili su na ovim prostorima neponovljivo kulturno blago.

U blizini Kraljeva snevaju neki od najlepših i najimpozantnijih manastira, remek-dela srednjovekovne arhitekture. Otkrijte velelepnu Studenicu, zadužbinu Stefana Nemanje, i jarkocrvenu Žiču u kojoj su krunisani najpoznatiji srpski kraljevi. Mitski predeo poznat i kao Dolina jorgovana krasi još i Maglič, koji se svrstava među najbolje očuvanja utvrđenja u našoj zemlji. Ovde se nalaze i mnoge karakteristične crkve brvnare, Stara Pavlica i još mnogo važnih kulturno-istorijskih mesta i građevina.

Ukolikovam više prija aktivan odmor, možete se uputiti ka Ibarskoj klisuri. Reka Ibar važi za jedno od najlepših mesta za rafting, a njegovi neukorotivi brzaci stvaraju nezaboravan izazov. Za potpunu relaksaciju, tu je čuvena Mataruška banja. Smeštena je na svega 8 kilometara od Kraljeva. Poseduje jedan od najlepših parkova u Srbiji, ulepšan bujnom vegetacijom i čistim vazduhom, kao i izvorima koji leče mnoge vrste oboljenja od hormonskih poremećaja do reume.

Veoma razvijena turistička ponuda Kraljeva i okoline obuhvata i vrlo kvalitetne i raznovrsne smeštajne jedinice. Turistima na raspolaganju stoji nekoliko hotela, privatni apartmani Kraljevo, ali i nešto malo drugačije. Etno-smeštaj i seoska domaćinstva karakteristična su za ovaj kraj i predstavljau originalan način da provedete kratak vikend odmor.

Aranđelovac: Skriveni biser Šumadije

 

 

autor: Adam Radosavljević

Aranđelovac je još jedna pomalo zapostavljena destinacija koja svojim posetiocima nudi izuzetno raznovsrne aktivnosti i atrakcije kakve ne možete naći nigde drugde u Srbiji. Ovaj gradić se nalazi na samo 76 kilometara od Beograda, što ga čini sjajnom metom za impulsivni vikend odmor. Ukoliko putujete iz glavnog grada, nije vam potrebno mnogo energije, ni planiranja da stignete u ovo mesto.

Aranđelovac je prvenstveno poznat po kiseloj vodi Knjaz Miloš i lečilištu u kome mineralna voda izvire, Bukovičkoj banji. Okružena jednim od najlepših parkova Srbije, Bukovička banja nije samo lečilište već i izvrsno mesto za tih, relaksirajuć odmor. Za pun komfor možete sebe nagraditi nekim od wellness i spa paketa koje u banji nude. Priča o Aranđelovcu, ipak, ne završava se s ovom ljupkom banjom.

Najimpresivnije zdanje u gradu je Staro zdanje, nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović. Danas, nažalost, nije otvoreno za posetioce, ali je njegov eksterijer i park koji ga okružuje vredni posete. Atrakcija u čije se dublje istraživanje možete prepustiti je obližnja Risovačka pećina. Ovo mesto je za vreme starijeg kamenog doba predstavljalo dom neandertalskih ljudi. Unutrašnjost pećine je divno uređena i sadrži eksponate i replike koji će vas povesti na put kroz vreme.

Aranđelovac smeštaj nudi niz različitih jedinica, a u ponudi su vam hoteli, apartmani i seoska domaćinstva. U Aranđelovcu se nalaze dva hotela. Tu je luksuzni hotel Izvor, u sklopu čijeg kompleksa se, između ostalog, nalazi i akva park. Drugi je garni hotel Kruna Elegant, koji se nalazi na ulazu u Aranđelovac. Nešto jeftiniju varijantu odmora omogućiće vam neki od mnogobrojnih apartmana, smeštenih u samom Aranđelovcu ili njegovoj okolini.

Izabrali smo samo nekoliko ideja i destinacija koje obećavaju nezaboravan odmor sa prijateljima. Srbija krije još veliki broj izletišta, gradova, planina i jezera koja kao da su stvorena za zajedničku zabavu i neponovljiva sećanja. Za divan vikend odmor dovoljno je samo malo kreativnosti i dobre volje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.