Pokrećete online biznis? Evo šta vam je potrebno za uspeh!

0

Rešili ste da uzmete stvari u svoje ruke i pokrenete svoj prvi online biznis? Imate ideju čime biste želeli da se bavite, odredili ste nišu u kojoj želite da poslujete i pitate se šta dalje? Kako da ideju pretvorite u uspešan biznis a da se pritom ne sapletete o brojne prepreke na putu uspeha?

Ono što vam sa sigurnošću možemo reći je da vas i pored napredne tehnologije koju možete koristiti očekuje naporan rad. Međutim, trud koji budete uložili može vam se višestruko isplatiti. Evo šta je sve neophodno kako biste uspeli u nameri da postanete preduzetnik i pokrenete sopstveni online biznis.

#1 Potrebno je sprovesti istraživanje tržišta 

Istraživanje tržišta je nešto što svaki preduzetnik treba da uradi pre nego što krene sa bilo kojim poslom. Podaci do kojih dođete će vam pomoći da odredite koliko veliku konkurenciju ćete imati i kakva je ta konkurencija, ali i koliku profitabilnost vam može doneti posao kojim nameravate da se bavite. Jer poslednja stvar koju želite da uradite je da započnete biznis koji vam ne može doneti očekivanu zaradu.

Počnite tako što ćete posetiti par internet stranica vaše konkurencije. Kod onih uspešnih videćete da je izrada sajtova prepuštena ljudima koji imaju veliko iskustvo u dizajniranju. Da su stranice web shopa pregledne, roba lepo poređana, a navigacija laka. 

Zatim potražite varijacije ključnih reči za proizvode/usluge koje želite da ponudite i analizirajte stranice koje se pojavljuju u rezultatima pretrage. Ako pravilno uradite analizu dobićete informacije koje vrste sadržaja se trenutno rangiraju na prvoj strani, ali i koja preduzeća plaćaju da se oglašavaju na Google pretraživaču. 

#2 Potrebno je da se upoznate sa zakonskom regulativom

Kada otvarate svoj biznis na mreži morate biti upoznati sa zakonima koji ga definišu. U protivnom, možete dobiti ozbiljne kazne. Iako je za poslovanje na mreži potrebno manje licenci i dozvola, zavisi od posla kojim se bavite, ipak morate imati saznanja šta možete a šta ne možete raditi i pre svega koliki porez je potrebno da platite na osnovu ostvarene zarade. 

Kako ne biste puno razmišljali i opterećivali se bez potrebe, najbolje je da nakon otvaranja firme u APR-u vođenje knjiga i praćenje drugih pravnih okvira za vas obavljaju profesionalci.  Bilo gde da poslujete, i bilo da vam treba knjigovodstvena agencija Novi Sad, Beograd ili Niš, dobar knjigovođa se može naći u svakom većem gradu u Srbiji. 

#3  Potrebno je da napravite sajt i pokrenete vaš biznis

Svaka firma koja želi da posluje onlajn mora da ima svoj sajt. Možete poslovati i preko društvenih mreža i drugih platformi, međutim svaka iole ozbiljna firma treba da ima svoju internet prezentaciju sa referencama poslova koje je radila i rezultatima poslovanja.

Sajt mora da bude pregledan, lak za navigaciju, ali i da korisnicima pruži kvalitetne informacije. Na primer, o tome kako se na pravi način koriste proizvodi koje prodajete. Zato, ukoliko nemate dovoljno znanja i iskustva da napravite internet prezentaciju vaše firme sami, neka izrada web sajtova bude posao koji će za vas obaviti profesionalci.

#4 Potrebno je da što bolje definišite svoju ciljanu publiku

Kako biste privukli potrošače, a zatim i povećali svoju prodaju, morate savršeno razumeti ko je vaša ciljana publika. Da biste saznali koje su njihove potrebe i preferencije najbolje je da počnete od istraživanja demografskih i psihografskih podataka.

Demografski podaci obuhvataju osnovne socioekonomske karakteristike kao što su starost, pol ili etnička pripadnost. Na primer, ako prodajete slušalice za telefon ili za kompjuter sigurno je da će vaša ciljana publika biti mlađe starosne dobi, ali ako prodajete slušne aparate, fokusiraćete se na starija lica.

Sa druge strane, psihografski podaci obuhvataju različite psihološke karakteristike kao to su stil života, uverenja, interesovanja ili mišljenja. Ako, recimo, prodajete dresove nekog kluba sigurno je da ih nećete nuditi na prodaju ljudima koji su se izjasnili da navijaju za njihovog ljutog rivala.

#5 Potrebno je da definišite svoj brend i imidž

Brend je nešto što će vaš biznis izdvajati od konkurencije u industriji u kojoj nastupate. Način prezentacije vašeg poslovanja treba da u svom sadržaju bude u skladu sa brendom koji predstavlja. Bilo da je u pitanju sajt, stranica na društvenoj mreži ili da su u pitanju pakovanja u kojima dostavljate robu koju su vaši klijenti kupili. 

Zato je od velike važnosti da pravilno kreirate logo, odredite boje, izgled veb stranice i celokupnu grafiku koja je prati. Ne morate na svakoj stranici vaše internet prezentacije imati logo vaše firme, ali bi bilo dobro da je svaka stranica u bojama koje predstavljaju brend. Tvrdoglavo se držite vašeg brenda kako biste ga izdigli iznad konkurencije i kako bi on bio opšte prepoznatljiv. Posao jeste dugotrajan ali se definitivno isplati.  

#6 Potrebno je da nastavite da razvijate svoje poslovanje

I nakon što ste napravili sajt i pokrenuli biznis, i dalje niste završili. Pravi posao tek počinje! Održati se na tržištu koje je toliko promenjivo kao što je ovo današnje moguće je samo uz naporan rad. 

Reklamne kampanje, plaćeni oglasi, optimizacija za pretraživače, stvaranje dobrog korisničkog iskustva i vođenje bloga su samo neke od stvari koje ćete morati konstantno da radite kako biste privukli što više klijenta u vaš biznis. 

Ovo su šest osnovnih stvari koje je potrebno da uradite kada pokrećete vaš online biznis. Sigurno je da neće biti lako, ali ako naporno radite verujemo da će stići i nagrada za taj rad. Bitno je da znate čime hoćete da se bavite, da istražite konkurenciju, definišete ciljanu publiku i konstantno razvijate svoj biznis.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.