Pokloni za dečji rođendan – ideje

0

Odlazak na dečji rođendan kada nemate sopstvenu decu može predstavljati poteškoću, naročito u pogledu izbora poklona. Pokloni za dečji rođendan mogu biti raznoliki i često je nedostatak iskustva ono što predstavlja prepreku u izboru onog pravog. Stoga evo nekoliko ideja za poklon za dete na čiji rođendan idete koje će ih oduševiti.

Igračke

Sva deca vole igračke, to je dobro poznato. Igračke za decu uvek su dobar izbor za poklon, a naročito rođendanski. Pitanje onda postaje koju igračku odabrati. Vodite se sledećim parametrima: šta dete voli, koliki vam je budžet, da li je to što želite prilagođeno detetovom uzrastu. Ukoliko dete voli automobile, vozove i druga prevozna sredstva, bageri za decu ili kombajni i slične mašine će ga sigurno oduševiti.

U opticaju su vam i razni setovi, poput cele kuhinje za male kuvare, razni alati za buduće majstore ili doktorski pribor. Lutke i plišane igračke univerzalno su dobar izbor, a pri kupovini se možete rukovoditi time koju boju ili životinju dete naročito voli.

Edukativne igračke

Za naročito malu decu postoje različite edukativne igračke, koje služe tome da ih upoznaju sa svetom koji ih okružuje i odlični su pokloni za dečji rođendan. Oni su nešto poput pojmovnika, a najčešće deca treba da povezuju oblike. Ove igračke predviđene su kao deo razvoja njihovih psihomotoričkih sposobnosti. Postoje table gde dete treba da ubaci broj, životinju ili oblik na pravo mesto, a u toku igre uz pomoć odraslih naučiće i kako se taj pojam zove.

Bonus savet: pazite na okolinu kada kupujete igračke

Prednost edukativnih igračaka jeste što se najčešće izrađuju od drveta. Pri kupovini, možete se obratiti prodavcima i upitati za druge igračke koje se izrađuju od prirodnih materijala. Najčešće je to kombinacija drveta i metala. Neki proizvođači diče se time da njihove igračke nisu izrađene od plastike, što naročito može oduševiti roditelje koji paze na okolinu.

Knjige

Knjige su još jedan izvrstan poklon za mališane svih uzrasta. Na većini knjiga piše kom uzastu su namenjene, a ukoliko je dete naročito sklono čitanju, ovo je idealan izbor. Naravno, pri kupovini se prvo konsultujte sa roditeljima kako biste proverili da li dete slučajno već ne poseduje tu knjigu i da li se poklapa sa njegovim interesovanjima.

Danas se knjige štampaju kao preklapalice, sa dodacima koji se izvlače, stranama koje kada se otvore daju 3D sliku, itd. Za malu  decu ovo dobija jednu dodatnu dimenziju iznenađenja i oduševljenja. Prva tzv. „preklapalica“ je iz serijala knjiga o Žući, a ovaj princip kasnije je usvojen i primenjen na knjige o Egiptu, dinosaurusima, životinjama, biljkama…

Slagalica

Slagalica je idealan poklon za mališane koji vole mozgalice. Osim klasičnih, postoje i 3D slagalice, kao i kocke od kojih svaka strana daje drugačiju sliku, tako da možete dobiti čak šest slagalica u jednoj. Osim što će se zabaviti pokušavajući da sastave sliku, deca će takođe razvijati i svoje kognitivne sposobnosti.

 

Društvene igre

Društvene igre su odličan poklon koji deca mogu iskoristiti i kada im drugari dođu u posetu. Od klasike kao što je „Čoveče, ne ljuti se“ do modernijih igara poput „Pogodi ko“, ovakav poklon može predstavljati i zabavu za celu porodicu. Osim zabave, društvene igre podstiču stvaranje novih prijateljstava, povećavaju moždane funkcije i uče decu kako da postave ciljeve i budu strpljiva kako bi ih postigla.

Novac

Ovo je verovatno najlakše i najbezbolnije rešenje kada jednostavno ne znate šta da poklonite detetu. Iako se ono verovatno neće naročito obradovati novcu, s obzirom na današnju situaciju, mnogi roditelji hoće. Razlog za to je jednostavan: oni kasnije mogu detetu kupiti nešto što želi ili ono što mu je neophodno. Za razliku od prethodnih poklona na ovoj listi, sa novcem ne možete pogrešiti. Uz to, ovo je najbolji poklon za roditelje u teškoj finansijskoj situaciji jer ćete ih, barem na kratko, rešiti muka.

Kada su u pitanju pokloni za dečji rođendan, najbolji savet jeste da se konsultujete sa roditeljima. Oni vam mogu pomoći u odabiru neke konkretne stvari za dete, jer već znaju šta deca žele ili šta im je potrebno. Ukoliko znate da je porodica u težoj finansijskoj situaciji, bolje je da se odlučite da detetu darujete novac kako biste im pomogli da detetu kupe neku neophodnu stvar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.