Putevima vina i sireva – Ove destinacije u Srbiji pariraju Francuskoj i Italiji

Autor: Jelisaveta Simić
0

Ugledni magazin Decanter ove godine je uvrstio belo vino grašac 2020 vinarije Vinčić iz Šida među 50 najboljih vina u svetu za ovu godinu. Ovakva vest je sjajna potvrda kvaliteta vina iz Srbije i naznaka da će naša vina konačno dobiti mesto u svetu koje zaslužuju. Podstaknuti ovom vešću delimo sa vama najbolje vinske destinacije u Srbiji. Pa dok se svet ne upozna sa našim vinima, preporučujemo vama da obiđete destinacije gde se proizvode naša najbolja vina.

Vršac – Grad nekada najvećeg vinogorja u Evropi

Vršačko vinogorje neodoljivo podseća na francuske pejzaže. U Vršačkim krajevima se se vinova loza gaji još iz doba Rimljana. Vinogradarska tradicija ovog kraja je zaista duga i bogata, pa se vršački kraj često naziva i najvinogradarskijim krajem u zemlji.

Prvi pisani podatak o vršačkom vinu potiče iz 1494. kada je ugraski kralj Ladislav za bure vršakog vina platio 10.5 zlatnih forinti, a pilo se i na dvoru Marije Terezije.

Izvor: vrsac.com

U XIV veku ovo je bilo najveće vinogorje u Evropi koje se prostiralo na 10.000 hektara. Tokom duge istorije vršako vinogorje je tri puta stradalo skoro do istrebljenja, a i svaki put je vaskrsavalo zahvaljujući pre svega radu domaćeg stanovništva.

Stoga Vršac je sjajna početna stanica u obilasku vinskih destinacija Srbije. Ukoliko ste se odlučili da posetite ovaj kraj, preporučićemo vam i najbolje vinarije ovog grada. 

Vinarija koja je nadaleko poznata je porodična vinarija Vinik. Pored toga što ćete imati priliku da isprobate sjajna vina, ova vinarija se nalazi u autentičnoj građevini. Naime nalazi se u staroj švapskoj kući u centru Vršca, koja je zidana 1900. godine,u kojoj se nakd proizvodilo vino njena namena je povraćena je 2004. godine.

Vinarija Drašković je takođe jeedna od poznatijih vinarija Srbije. Vinarija Drašković broji 15 različitih sorti grožđa, a među njima posebno dominiraju bele sorte vine. Tako ćete u ovoj vinariji, između ostalog moći da probate: italijanski rizling, rajnski rizling, beli burgundac, muskat otonel, i još mnoga druga.

Topola – Mesto kraljevskog vina

Topola je varošica čiji identitet je natopljen samo vinom, već i istorijom. Stoga je ovaj kraj inspirativan za odmore, i za sve ljubitelje istorije, vina, i prirode. Ukoliko spadate u ovu grupu turista, idealan izbor za vas je baš Topola.Smeštaj se pritom u ovoj varošici može naći vrlo povoljno.

Istorija vina u Topoli i Oplencu započinje još davne 1931. godine kada kralj Aleksandar Karađorđević podiže prvu vinariju pod brdom Oplenac. On se stoga neretko smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima. Od te godine, kreće sve intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom pa se tako sada u opštini Topola nalazi oko 500 hektara vinograda i oko 10 registrovanih vinarija.

Autor: Jelisaveta Simić

Upoznavanje sa vinarstvom ali i istorijom Topole najčešće kreće baš od Kraljevske vinarije. Najpoznatija vinarija u Topoli, i jedna od najpoznatijih u Srbiji je vinarija Aleksandrović koja se vinogradarstvom bavi više od 100 godina. Vinarija se nalazi u selu Vinča, na prelepoj, turističkoj lokaciji nadomak hrama na Oplencu. Najbolje vino ove vinarije je vino Trijumf. Poznate vinarije, i koje ne bi trebalo zobići su PIK Oplenac i vinarija Arsenijević.

Sremska Mitrovica – Grad u kom se spajaju vino i istorija

Iz Srca Šumadije stižemo do severa naše zemlje i Sremske Mitrovice. A u ovom delu nas čekaju najbolja vina iz Fruškogorskog vinogorja. Slično Topoli, i ovaj gradić je pored vina bogat istorijom i lokalitetima još iz rimskog perioda. Kako je Fruška Gora na svega 20ak km od Sremske Mitrovice, turisti se često opredeljuju da im apartmani Sremska Mitrovica budu smeštaj, u njihovoj turi upoznavanja za fruškogorskim vinima.

Pored toga što će ovaj šarmantni gradić zadovoljiti vaše apetite za istorjiom, i vaša nepca će sasvim sigurno otići iz grada zadovoljna. A za to će se pobrinuti pre svega, Vinski park – vrhunski gastro događaj koji okuplja domaće istaknute proizvođače vina. 

Izvor: tosmomi.rs

U prelepom ambijentu centralnog gradskog parka u Sremskoj Mitrovici, među klasičnim građevinama iz 18. i 19. veka više od 120 vinarija iz Srbije, regiona i šire predstavi oko 1000 vrhunskih vina. Vinski park se u Sremskoj Mitrovici održava od 2017. Godine krajem avgusta, i vrlo brzo je postao jedna od najznačajnijih manifestacija iz grada na Savi.

Ukoliko ne budete u mogućnosti da posetite ovu manifestaciju, to vas ne sprečava da se upoznate sa vinima ovog kraja kroz obilazak vinarija Sremske Mitrovice. A među njima se, kao najpoznatije izdvajaju Mačkov podrum, Chichateau Vinarija, Vinarija Komuna i mnoge drudge.

Aleksandrovac – Grad domaćin čuvene Župske berbe

Zaštitini znak Aleksandrovca su njegova vina, a manifestacija koja ga je proslavila je Župska berba. Već više od 60 godina se polovinom septembra održava manifestacija koja spada u najspoćenije manifesticije posvećene vinu. Stoga je naš savet da Aleksandrovac posetite baš u ovom periou, jer vas pored zaista velike ponude vina čekaju i koncerti i drugi zabavni programi.

Izvor: aleksandrovac.rs

Ali ukoliko vam vreme to ne dopusti, nema razloga da ostajete uskraćeni za prelepe ukuse vina ovog kraja, pa možete vinarije da posetite bilo kada. Aleksandrovačke vinarije koja vam savetujemo da posetite su: Vinarija Budimir, u ovoj vinariji se možete odlučiti da li će vam više prijati “De Luxe”, “Velika Morava” ili “VIP” paket vina koji su domaćini pripremili za posetioce. Pored ove, tu su i vinska kuća Spasić, zatim vinarija Ivanović, Vinska kuća Milinčić, Vinarija Fragaria, ali i još mnoge druge.

Za kraj sa vama delimo i jedan zanimljiv podatak, i još jednu potvrdu kvaliteta vina ovih krajeva. Naime, Pablo Pikaso je, na molbu Veljka Bulajića, pristao da radi plakat za englesku verziju njegovog čuvenog filma Bitka na Neretvi. Zanimljivo je da je Pikaso pristao da radi samo dva plakata za fimove u karijeri, a još zanimljivije je da je za honorar tražio da mu se isporuče najbolja vina iz ovih krajeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.