Nova godina: Novi početak ili novi izgovor?

0

Kao i rođendan, i Nova godina je vreme kada prebiramo po svom životu i pokušavamo da ustanovimo šta smo uradili kako treba, a šta ne. Koliko treba time da se opterećujemo i oko čega treba da se potrudimo pisala sam vam u ovom tekstu.

Retrospektiva

Hajde da ne pričamo o propalim pokušajima i neostvarenim ciljevima. Sve kroz šta se prošli treba da vam posluži kao nauk. Naravno da nije prijatno učiti se na sopstvenim greškama, ali tako najbolje naučimo, zar ne? Zalim da pretresete proteklu godinu i zapišete šta je bilo u njoj dobro. Za trenutak zaboravite loše stvari i izvucite ono najbolje iz ove godine.

Nakon toga ostaje vam da se pozabavite i onim neprijatnim događajima. Nemojte o njima misliti previše, jer to može biti toksično. Samo se na njih osvrnite, prihvatite ih kao deo vašeg života i još jedan ožiljak na srcu. Imajte na umu da su ožiljci tragovi borbe, a to znači da ste ipak pobedili.

26 istina koje sam naučila sa 26 godina

Ciljevi

Svu imamo neke ciljeve, zar ne? Dolazak naredne godine je idealno vreme da se oni pretresu, preformulišu i dopune.

Iskoristite priliku i da napišete i te ozloglašene novogodišnje odluke, koje naizgled niko ne piše i ne ispunjava. Da one mogu biti itekako važne pisala sam u svom tekstu “Zašto treba da napišete novogodišnje odluke“. Novogodišnje odluke su više od ciljeva. One su vaš putokaz kome se možete vraćati tokom godine, ali i način da proverite kako vam ide.

2 najčešće greške koje primećujem kod ljudi (i sebe) kada je reč konceptu novogodišnjih odluka su:

  1. Ne shvate ih ozbiljno
  2. Shvate ih previše ozbiljno
Praznici su vreme za razmišljanje © According to Kristina
Praznici su vreme za razmišljanje

TOP 3 knjige za lični razvoj

Kako biste ove odluke shvatali ozbiljno, filtrirajte listu i ostavite samo ono što je suština vašeg napretka i za šta morate učiniti neki napor. Na primer, ukoliko studirate književnost i pročitate 150 knjiga godišnje, nemojte staviti cilj da pročitate 150 knjiga jer ćete to ionako uraditi. Ako imate jedan toliko lagan cilj, ni druge nećete shvatiti kao nešto za šta morate da se potrudite.

Ne shvatajte ove odluke previše kruto. Nekada možda niste ispunili ceo cilj ali ste dobrano napredovali. Naročito ako se radi o nečemu što vam je novo ili teško. Samo malim koracima napred i stići ćete. (malim, ne sporim ???? ).

Nemojte se porediti

Ovo je veoma važna stvar na koju želim da obratite pažnju. Nekada smo u savršenoj harmoniji sa samim sobom, dok ne vidimo da je drugima (naizgled) bolje, ili da neko drugi napreduje drugačijim tempom od našeg. Tada se osećamo krivim, nedovoljno dobrim, životno zaostalim. Pa šta ako su se sve drugarice udale pre vas? Pa šta ako je kolega koji je manje u firmi dobio unapređenje pre vas? Pa šta ako su vaši prijatelji kupili kola pre vas?

Imam običaj da često govorim izlizanu izreku “Ko zna zašto je to dobro“. Da li ste možda razmotrili opciju da vi i ne bi trebalo da budete kao oni? Svi smo mi jedinke za sebe i nema smisla upoređivati se sa drugom osobom, za koju ne znam iz kog miljea potiče. Možda i znamo, ali svakako nismo upućeni u sve aspekte nečijeg života: količinu podrške koju on dobija, količinu novca koju ima, količinu snage i motivacije.  Treba uvek imati u vidu da svako ima neki svoj tempo, i svi smo mi različiti.

Pročitajte neke ranije tekstove na ovu temu:

Nova godina je idealno vreme da se započne nešto novo, ili završi nešto ranije započeto. Da li ćete vi konačno uradite nešto što odavno želite, ili ćete naći još jedan mlak izgovor da to ne učinite? Zavisi samo od vas.

Kakvo je vaše raspoloženje pred Novu godinu? Imate li neke odluke i ciljeve koje ste zacrtali? Pišite mi u komentaru.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili ga pošaljete nekome kome mislite da će se svideti. Uvek možete da se prijavite na moj newsletter kako ne biste propustili nove tekstove. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.