Najpoznatije tvrđave u Srbiji

Obiđite divna srednjovekovna mesta

0

Srbija je zemlja veoma bogate kulture i tradicije. Kulturno nasleđe naše zemlje je prilično impresivno i seže u daleku prošlost. Istorija Srbije često je bila turbolentna i puna previranja. Atmosfera i ugled koji je srednjovekovna država imala najbolje se primećuje i oseti tokom posete naših drevnih utvrđenja i tvrđava. Tvrđave Srbije su skrivena blaga naše zemlje i riznica srpske, kulturne baštine. Iako je većina nekadašnjih, velepnih tvrđava uništena tokom ratovanja i vremena, postoje tvrđave koje su ostale do današnjeg dana izuzetno dobro očuvane i vredne su vašeg vremena i posete.

Petrovaradinska tvrđava – novosadska magija

Istorija ove impozantne tvrđave seže zaista daleko u prošlost, na šta jasno ukazuju i istaknuta, arheološka istraživanja. Danas je ova tvrđava jedna od najlepših srednjovekovnih zdanja u celoj zemlji. Izgradnja tvrđave je trajala ceo jedan ljudski vek. O tome koliki značaj ima Petrovaradin najbolje govori činjenica da je tvrđava stavljena pod zaštitu države i proglašena je istorijskim spomenikom od kulturne važnosti. Ovo lepo zdanje puno je zanimljivih atrakcija i nestvarno lepih panorama, tako da je uvek otvoreno za sve turiste tokom cele godine. Parking se nalazi ispred Muzeja i arhiva Novog Sada, a tokom vašeg boravka na ovoj tvrđavi obavezno posetite i opservatorijum.

Tvrđava Šabac – mesto za uživanje

Ovo srednjovekovno zdanje danas se nalazi pretežno u ruševinama, tako da se njegova nekadašnja lepota i veličanstvenost teško mogu spoznati. Bez obzira na to, značaj šabačke tvrđave niko ne može da ospori. Iako je veći deo uništen, arhitektura tvrđave je ostala zanimljiva i u današnjim vremenima jer je izgrađena u vidu četvorougla. Ime utvrđenja se često menjalo, tako da se u raznim zapisima može pronaći pod imenom Bugur delen ili Zaslon, ponegde i Kula. Primarna svrha tvrđave jeste da služi kao neprobojno utvrđenje za borbu protiv Turaka. Naš savet je da obavezno odete u šetnju kroz tvrđavu i da obiđete sve ostatke nekadašnjeg borbenog utvrđenja, a posebna atrakcija za sve turiste su ostaci bedema koji su napravljeni od zemlje i drveta. Šabac je divan grad bogate tradicije  i istorije. Ukoliko boravite u Šapcu, poseta šabačkoj tvrđavi je nezaobilazna.

Tvrđava Golubac – prava srednjovekovna atmosfera


Prava srednjovekovna atmosfera nekadašnje moćne države se najbolje može osetiti u veoma popularnoj i često posećenoj tvrđavi Golubački grad. Danas je ovo jedna od najlepših i najbolje očuvanih srpskih zdanja. Lokacija tvrđave Golubac je zaista nešto posebno i sigurno ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Nalazi se na samom ulazu u predivnu Đerdapsku klisuru i nekada je služila kao važno administrativno i ratno utvrđenje. Pored impresivnog izgleda veličanstvene tvrđave, okolin koja je okružje gotovo je jednako lepa i sa lakoćom ostavlja bez daha. Golubačka tvrđava je pravi dragulj Đerdapske klisure i bujne prirode čitave okoline. Sastoji se od 8 visokih kula, palate i topovske kule. Karte možete nabaviti na ulazu, a cene variraju u zavisnosti od toga šta želite da posetite.

Srpska narodna književnost je u epskim pesmama opevala ove srednjovekovne tvrđave i njihov veliki značaj. Veliki junaci, knezovi i despoti podizali su ove veličanstvene tvrđave koji su danas značajni spomenici kulture i istorije. Prema tome, slobodno se može reći, kako su ove tvrđave trajni i nemi svedoci naše bogate i ponekad teške prošlosti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.