Manifestacije koje ne smete propustiti ove zime

Najpopularnije zimske manifestacije u Srbiji

0

Gradovi u Srbiji su i ovu zimu obogatili manifestacijama, kako bi je učinili lepšom i magičnijom. Raznolika ponuda zimskih manifestacija širom zemlje daje priliku posetiocima svih uzrasta i različitih interesovanja da uživaju i pronađu odgovarajuću zabavu. Klizališta, muzički programi, gastronomski festivali su samo deo bogate ponude. Kako nam zima izmiče, da ne bismo više dužili, odmah prelazimo na naše predloge manifestacija.

Starogradska zima u Beogradu – Zima u duhu Beograda

Beograd naravno prednjači sa brojem manifestacija u toku zime. Međutim, mi smo odabrali baš onu koja će vam dati priliku da osetite čuveni beogradski duh. Gradska opština Stari grad organizuje novogodišnji program Starogradska zima 2022/23. na četiri lokacije: Makedonska 42; u Svetogorskoj – ulici otvorenog srca; u Skadarliji, Kuća Đure Jakšića; i na Topličinom vencu, Park vojvode Vuka i Muzej primenjene umetnosti. Manifestacija se održava do 14. januara i prilagođena je svim uzrastima. Tu su pre svega muzički i pozorišni programi za najmlađe, filmske projekcije, a u noći Srpske Nove godine restorani i čuvene kafane u Skadarliji organizuju dočeke.

Korzo na ledu u Kragujevcu – Premijerno otvaranje klizališta u srcu Šumadije

U Kragujevcu će se 2023. godine po prvi put održati manifestacija Korzo na ledu. Naime na Trgu Svetog Đorđa u Kragujevcu je postavljeno klizalište kao asocijacija na zimu, igru, okupljanje i zabavu za sve uzraste. Pored klizališta nalaze se i drvene zimske kućice gde možete kupiti neki suvenir ili se okrepiti nekim toplim napitkom. Korzo na ledu je i mesto gde će se održavati kulturno-umetnički programi, namenjeni svim uzrastima.

Korzo će biti otvoren sve do 21. februara , a radno vreme će biti 9-22h. Cena iznosi 200 dinara po satu klizanja. Samo klizalište je inače smešteno u srcu grada, okruženo je restoranima i kafićima, ali i prodajnim centrima.

Novosadski “Doček” i “Ledena šuma” – Koncerti i aktivnosti na ledu za sve uzraste

Novi Sad je nezaobilazno mesto u zimskom periodu. Brojne manifestacije koje se održavaju u ovom gradu donose pravu zimsku magiju. “Novosadski Zimzolend”, “Božićna čarolija”, “Noćni bazar”, te “WInter Trail Race” su samo neke od manifestacija koje Novi Sad čine magičnim. Mi smo za vas u nastavku izdvojili dve koje ne bi trebalo da propustite, ako se nađete u Srpskoj Atini.

Doček – Bogat muzički program na više lokacija

U duhu otvorenosti Novog Sada, sada već tradicionalo organizuje se manifestacija “Doček”. Doček je skup  kulturno-umetničkih programa kojima se obeležava nova godina i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru. Tako se slave dva računanja vremena, dva pisma i dve umetnosti. Ono što najviše privlači pažnju jesu definitivno koncerti domaćih i internacionalnih zvezda koji će se održati oko 13.1. na više lokacija. Tako, samo neki od nastupa su: Tigran Hamasyan (Gradska koncertna dvorana); Shortparis (SKCNS Fabrika); Lajko Feliks (Reformatorska crkva); Šihan Vang i Ke Ma (Novosadsko pozorište); Haelos (Pozorište mladih); Nneka (Sinagoga); Danica Crnogorčević (Srpsko narodno pozorište); Divanhana (Gimnazija „Laza Kostić“); Tijana Bogićević (Kulturni centar Novog Sada) i mnogi drugi.

Ledena šuma – Zimska čarolija u punom sjaju

Ledena šuma je manifestacija koja se održava u periodu od 16. decembra do 15. januara u srcu Dunavskog parka u Novom Sadu. Ovo je jedan od najbogatijih zimskih programa i nudi: klizalište u natkrivenom prostoru, natkrivenu binu za kulturno-zabavni program, svirke i DJ nastupe, program za decu ali i restoran u sklopu klizališta, kućice u Dunavskom parku gde možete kupiti hranu i piće.

Trebalo bi da znate da će usled aktuelnih mera naše Vlde za uštedu energije, manifestacija ove godine biti postavljena u nešto manjem obimu. Centralno klizalište će se tako prostirati na 700 m2, umesto na 1300m2, dok kružne staze za klizanje oko jezera u Dunavskom parku ove sezone neće biti. Cena ulaznice ostaje 300 RSD a isto toliko košta i iznajmljivanje klizaljki, dok je za decu do 12 godina je u terminu od 9-10.30h ulaz besplatan.

Subotički Winterfest – Zimski vašar koji okulja čitavu Srbiju

Tradicionalni, jedanaesti po redu zimski vašar „Winterfest“ koji se održava na Trgu republike, na „Malom korzou“ trajaće do 13. januara 2023. godine. Svi posetioci moći će da uživaju u novogodišnjim poklonima, božićnim kolačima, umetničkim radovima i rukotvorinama, bombonama, širokoj ponudi domaće i organske hrane, različitim vrstama kuvanog vina i bogatoj gastronomskoj ponudi tradicionalnih jela, a sve u duhu božićnih i novogodišnjih praznika.

Subotički Winterfest okuplja izlagače iz čitave Srbije. Ovo je manifestacija namenjena svim uzrastima, pa vam toplo preporučujemo da je posetite. Ukoliko vam bude neophodan smeštaj, na straniciSubotica prenoćište pronaći ćete odličan i povoljan smeštaj za vas.

Sajam Pirotske peglane kobasice – Zima u duhu specijaliteta juga Srbije

Poslednjeg vikenda u januaru, u Pirotu se održava jedna od najvećih gastronomskih manifestacija na prostorima naše zemlje. Na oko 40 štandova u sali Kej, svoje proizvode izlagaće proizvođači pre svega iz Srbije, ali i iz susedne Bugarske. Nakon pauze zbog pandemije, Pirot će opet biti domaćin svim sladokuscima i ljubiteljima gastronomskih specijaliteta, kakvi su pirotska peglana kobasica, beli sir i kačkavalj i mnogi drugi. Podsetimo da je pirotska peglana kobasica specijalitet koji se priprema na specifičan način mešanjem različitih vrsta mesa, sa dosta začina i bez aditiva samo u u Pirotu. Pored izlagača hrane, na sajmu će se naći i izlagači vina i rakija. Radno vreme sajma za posetioce je 28.01. 10.00h – 18.00h, nedelja 29.01.2023. 10.00h – 17.00h.

Nadamo se da ste u šarolikoj ponudi manifestacija, pronašli onu koja odgovara baš vama!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.