Micino iskustvo – Farmaceuti protiv doktora

0

Ukoliko se ne varam, ovaj tekst je napisan pre 8 godina, ali se situacija od tada nije mnogo promenila. Setim se sopstvenih reči svaki put kada, nažalost, moram da odem kod doktora. Kako smo osuđeni da se svakodnevno borimo protiv besmislenih stvari, odlučila sam da moje iskustvo podelim sa vama.

Smejte se, to je najbolji lek!

     Prošle godine, u ovo vreme, bila sam bolesna (angina). Primala sam penicilin, koji sam, naravno, morala ja da kupim, jer ga na poliklinici tada nisu imali. Radnim danima sam odlazila na polikliniku, a subotom i nedeljom sam išla u Zavod za zaštitu studenata (Prote Mateje 29), noseći penicilin sa sobom. Prvi put me je dočekao doktor koji se ponašao i pričao kao lik iz kraja, mangup. Bio je teatralan. “Šta je s tobom, Mico?” (Mica sam ja.) Retko kada možemo odmah da odgovorimo na ovo pitanje, ali ja sam imala dijagnozu, pa je sve bilo lakše. Rekla sam mu da imam anginu i pitala ga: “Da li imate penicilin?” Doktor-mangup odgovara: “Moraću da pitam sestru. Vidite, Vaše pitanje nije glupo. Glupo pitanje ne postoji. To je pleonazam. (Mica klima glavom. Ipak govori osoba koja će uskoro držati injekciju u ruci.) Ali, ovo je Srbija, pa je pitanje na mestu. A šta je s tobom, junače?” (Pita mlađeg pripadnika muškog roda pored mene.) Ukratko, i on je morao da kupi penicilin.

white pink and yellow blister packs
Photo by freestocks.org on Pexels.com

     Avantura se nastavila i ove godine. Uživam u aromama antibiotika različitih veličina i jačina, za koje, naravno, plaćam punu cenu, jer svaki put nešto nije u redu sa receptom. Pogrešan datum ili pogrešna dijagnoza. Pitate se kako je moguće da doktor napiše recept za lek koji je potreban nekome sa upalom uva, a taj lek ne može da se uzme na recept ako je dijagnoza upravo upala uva. Pratite li?

     O, farmaceuti se iznenađuju izveštajima specijalista. Pomno ih čitaju, pa otvaraju kutijice. Potom se udruže svi na radnom mestu kako bi uput što pre pročitali i bolje protumačili. Mlađa sa “razmazanim” licem čita donji deo i odmahuje glavom. Starija sa licem “ja znam bolje” čita gornji deo i odmahuje. Posle čitanja, zabrinutog izgleda, obraća mi se Starija: “Danas pijte tako kako Vam je doktorka rekla, a sutra samo jednu na dvanaest sati.” Mlađa se pridružuje kako bi potvrdila pamet dvaju glava: “Možete tabletu rastvoriti u vodi.”

     A šta kaže doktorka na kontroli, pošto je Mica izvesti o reakciji farmaceuta u državnoj apoteci: “Zaboga, ne slušajte njih!”

     I tako… Besni vreme – besni Mica. Vraćajući se kući, Mica obećava sebi da će se manje nervirati i sledeće godine neće biti bolesna (laže, Mica). Ona se okreće u ritmu vetra, pravi piruete na ulici, jer je sa sobom nosi kišobran koji se jedva odupire talasima “prolećne idile”.

     Mica jedva čeka da dođe kući i napiše priču o svojim avanturama. To je prvi način oslobađanja od stresa.

pattern protection red shape
Photo by George Becker on Pexels.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.