Lekovite banje Srbije

Relaksirajte se u lekovitim vodama

0

Od davnina, još od doba drevnih Rimljana, teritorija Srbije čuvena je po svojim brojnim izvorima vode blagotvornih dejstava. Srbija danas broji više od hiljadu izvora i čak 40 banja, od kojih je svaka posebna na svoj način.Danas je većina lečilišta u Srbiji modernizovana i pretvorena u atraktivne turističke centre koji svake godine privlače veliki brok posetilaca. Zbog toga, banje se više ne posećuju jedino iz zdravstvenih razloga, već su transformisane u sjajna mesta za odmor i rekreaciju turista svih uzrasta tokom cele godine. Bilo da tragate za lekovitim svojstvima vode ili da želite prosto da se opustite u lepotama okolne prirode, banje predstavljaju odlične turističke destinacije. Upoznajte bogatu banjsku ponudu Srbije kroz nekoliko izvrsnih lečilišta koja smo odabrali za vas.

Vrnjačka Banja

Jedna od najpopularnijih banja u Srbiji svakako je Vrnjačka Banja. Sa čak sedam izvora tople i mineralne vode, savršeno je mesto za lečenje, ali i relaksaciju. Četiri izvora se koriste za terapije, dok se preostala dva flaširaju. Vrnjačke mineralne vode se primenjuju kod lečenja šećernih bolesti, hroničnog zapaljenja creva i želuca, bolesti žučne kese, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu i mnogih drugih bolesti.

U samom centru banje nalati se njen čuveni prelepo održavani park. Ispunjen cvećem i zelenilom, važi za jedan od najlepših parkova u Srbiji. U nastavku centralnog gradskog parka nalazi se i simpatični japanski vrt, koji je u banju doneo duh ove daleke zemlje istoka.Opština ulaže mnogo truda i ljubavi u Vrnjačku Banju, pa se njena ponuda svake godine dodatno obogaćuje. U njoj se nalazi i poznati most ljubavi, omiljeno mesto zaljubljenih parova. Oni takođe često uživaju i u vožnji fijakerom i drugim interesantnim sadržajima koje banja nudi. Zbog toga je Vrnjačka Banja sjajna destinacija za mlade koji tragaju za romantičnim vikendom.

Prolom Banja

Na jugu Srbije u blizini Kuršumlije nalazi se još jedna interesantna banja. Slavu je stekla pomoću svoje Prolom vode i lekovitog blata koje povećava lokalnu cirkulaciju krvi i limfe, ubrzava metabolizam, utiče na rad endokrinih žlezda, ima analgetički efekat i blagotvorno deluje na hronične reumatske bolesti.Ona je prvenstveno posećivana kao rehabilitacioni centar. Odlično je mesto za osobe koje pate od reumatskih, plućnih blesti i bubrežnih bolesti, kao i bolesti kože i raznih vrsta infekcija.Lečenje, ipak, nije jedino što ova banja nudi. U njoj se nalazi i odličan wellness centar, u kom možete naći slanu sobu, nekoliko različitih tipova saune, parno kupatilo i brojne druge sadržaje.

Takođe predstavlja i savršeno mesto za sportiste, rekreativce i sve posetioce željne aktivnog odmora. U kompleksu hotela na raspolaganju stoje bazeni na otvorenom i u zatvorenom, sporstki tereni za male sportove i šah na otvorenom.Banja pruža i božanstven ambijent, jer je smeštena u bujnoj prirodi. U njenoj blizini nalazi se i čuvena prirodna atrakcija Đavolja varoš, pa je to još jedan zanimljiv izlet koji možete organizovati tokom boravka u Prolom Banji.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je s razlogom jedno od lečilišta u Srbiji sa najdužom tradicijom. Veoma je uspešna u lečenju različitih bolesti pomoću termomineralnog blata i sumporovite vode, ali i uz upotrebu savremenih terapijskih procedura. U njoj se, između ostalog, leče reumatična oboljenja, oboljenja zglobova i kičmenog stuba, diskus hernija i stanja nakon operacije, osteoporoza, posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičmenog stuba, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema i mišićna oboljenja.Sem njenog sjajnog lečilišta, Banja Koviljača predstavlja i odličnu destinaciju za porodice sa decom. Opremljena je igralištima i igraonicama namenjenim najmlađima, a divna okolna priroda pruža zdrav i prijatan prostor za decu.U centru banje nalazi se i božanstven park, sa lepom fontanom i mnogobrojnim vrstama drveća i cveća. Čitav park predstavlja sjajno mesto za šetnju i opuštanje za celu porodicu.

Banja Vrdnik

Ukrašena spojem božanstvene prirode Fruške gore i atraktivnih modernih sadržaja prijemčljivih svima, Banja Vrdnik razvila se u jednu od omiljenih turističkih destinacija u Vojvodini. Njene termalne vode posebno su pogodne za osobe koje leče reumatična oboljenja, deformitete kičme i sportske povrede. Banja Vrdnik raspolaže sa čak šest bazena, od kojih jedan nosi titulu najvećeg bazena na zatvorenom prostoru u čitavoj Srbiji. Sem bazena, možete uživati i u podvodnoj i relaksacionoj masaži. I sama okolina banje predstavlja divno mesto za odmor. U njenoj blizini možete se popeti na drevnu Vrdničku kulu ili uživati u nekoj od ambijentalnih kućica brvnarica. Obronci Fruške gore nude nekoliko sjajnih staza za prijatnu šetnju kroz šumu.

Ovim tekstom nismo ni izbliza iscrpeli sva božanstvena lečilišta koja Srbija skriva. Banjski turizam nađe zemlje bez sumnje je vredan pažnje. Toplo vam preporučujemo da izdvojite malo vremena i otkrijete neki od ovih vrednih dragulja. Više zanimljivosti, ali i korisnih informacija o lokacijama, cenama smeštaja, sadržajima i lekovitim dejstvima više od deset najreprezentativnijih banja naše zemlje možete naći na našem blogu Najbolje banje u Srbiji. Upoznajte svaku od posebnih banja, saznajte šta je to što ih čini jedinstvenim i odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.