Kurs relaksacije za mame – zašto je važno da se opustite?

Pexels.com
0

Osećate da ste pod pritiskom, stalno ste umorni i neispavani? Nažalost, stres i nervoza su svakodnevni pratioci mnogih mama danas. Iako je roditeljstvo oduvek bilo puno izazova, čini se da u modernom i užurbanom društvu mame nose više emocionalnog tereta no što su to nekad činile naše majke i bake. 

Finansijska nesigurnost, intenzivniji roditeljski stil, veća očekivanja i konstantan nedostatak vremena deo su naše svakodnevice. Kada ne držimo stres pod kontrolom i ne nosimo se na pravilan način sa svim poteškoćama, možemo naškoditi svom zdravlju i uopšte narušiti blagostanje svoje porodice. Mame koje su pod hroničnim stresom imaju tendenciju da budu “neosetljivije” na decu.

Sposobnost majke da upravlja stresom ima snažan uticaj na kvaliteta njenog odnosa sa decom i na to koliko su njena deca srećna. Prema tome, veoma je važno da se pronađu načini za opuštanje i čuvenih “5 minuta predaha” svakoga dana. Predlažemo nekoliko strategija i saveta za ublažavanje stresa od kojih mame, ali i cela porodica mogu imati koristi. Pročitajte.

Odmorite se

Možda nećete moći da izbegnete sav stres, ali sasvim izvesno možete da pobegnete na samo nekoliko minuta da biste se osećali manje preopterećeno. Dajte sebi dozvolu da napravite kratku “pauzu od stresa”. Zapravo, nekad je upravo samo ovo potrebno da dobijemo novu perspektivu i drugačije reagujemo u nekoj situaciji.

Za početak, to može biti svega pet ili deset minuta “tajm auta” za mamu, kada će se skloniti u drugu sobu i možda slušati svoju omiljenu pesmu ili neku opuštajuću muziku. Najbolje bi bilo kada bi svako jutro i/ili veče postojalo vreme koje ćete provesti sami sa sobom. Rutina relaksacije može da uključuje sve što vam odgovara. Hoće li to biti čitanje knjige, vruća kupka, čaj za umirenje, dobar film? 

žena-ćita-opuštanje
Pexels.com

Za ovu priliku mama bi trebalo da ima “set za opuštanje” sačinjen od moderne ženske spavaćice napravljene od prirodnih i prijatnih materijala, udoban bademantil i papuče, mekano ćebence ili prekrivač. Uredite i okruženje: prigušite svetla ili upalite aromatične sveće, pripremite omiljeni napitak (čaj, kafu ili toplu čokoladu), časopis, knjigu ili film. Poželjno je da telefon ostavite u drugoj sobi i priuštite sebi istinski odmor od ekrana, vesti i poziva.

Kreirajte rešenja za najstresnije periode u toku dana

Stres se povećava za mame u predvidljivim vremenima. Primera radi, ujutru kada svi žure na posao, školu ili u vrtić ili vreme večere. Otkrijte kada ste najrazdražljiviji i pronađite jednostavan način da sačuvate smirenost tokom tih trenutaka. Ako su vam jutra stresna jer dete ne može da odluči ili pronađe šta da obuče, pripremite odeću prethodne večeri. Nervozni ste jer nikako ne možete da pronađete ključeve od automobila – odredite mesto u hodniku gde ćete ih uvek držati.

Naučite duboko disanje ili meditirajte

Duboko abdominalno disanje, meditacija i molitva pomažu u ublažavanju stresa i opuštanju tela. Koristite spore, duboke udisaje. Polako udahnite do pet, zadržite dah, a zatim polako izdahnite na isti način, ponovo brojeći do pet. Ponavljanje ovih sekvenci stvara maksimalno opuštanje. 

Još jedna simpatična i korisna taktika može da bude zamišljanje da dišete u liftu. Zatvorite oči, polako izdahnite tri puta, a zatim zamislite da ste u liftu na vrhu veoma visoke zgrade. Pritisnite dugme za prvi sprat i gledajte kako dugmad za svaki nivo polako svetli dok se lift spušta. Kako se lift spušta, vaš stres nestaje.

Vežbajte zajedno sa decom

Nije tajna da redovno vežbanje drži stres na odstojanju, bilo da je reč od šetnjama, vožnji bicikla, plivanju ili sesijama joge. Trik je samo da pronađete vrstu aktivnosti koju volite. Najbolje bi bilo da pronađete strategiju kako da vežbate sa ssvojom decom, tako da svi imaju koristi.

mama-dete-šetnja-priroda
Pexels.com

Šetajte sami, sa svojom decom ili pronađite još jednu mamu da zajedno pružite korak svaki dan. Oslobodite se napetosti tako što ćete voziti bicikl sa svojim mališanima. Odličan način da se zabavite i opustite je đuskanje uz muziku. Dečja pesma, muzika iz crtaća ili vaš omiljeni izvođač – sasvim je svejedno dok razigrano plešete! 

Smejte se svakog dana

Zadajte sebi zadatak da se svakoga dana smejete. Rasteretite se te napetosti koju nosite na plećima uz pomoć osmeha ili gromkog smeha i kikotanja sa svojom decom. Pronađite načine da unesete malo više zabave u svoj život i tako obuzdate stres i stvorite zabavne porodične uspomene. “Vežbajte” spontanost, napravite tortu da proslavite rođendan vašeg papagaja ili napravite šalu na svoj račun. U svakom slučaju – samo se smejte!

Organizujte izlazak bez dece

Organizujte veče za uživanje sa partnerom. Sastanak ne mora ništa da košta, šetnja, odlazak u park, gledanje filma ili vožnja automobilom, bitno je da provedete vreme nasamo sa voljenom osobom. Ako želite nešto ekstragavantnije, zašto da ne priuštite to sebi? Večera u luksuznom restoranu, vikend putovanje ili odlazak u spa centar – sve se računa ako pomaže da se opustite.

Naučite da prepoznate kada ste pod stresom

Koliko puta ste čuli frazu “srećna mama – srećna deca2? Nema veće istine od toga, jer ne možemo da se brinemo o svojim porodicama osim ako ne odvojimo vreme za sebe. Dakle, veoma je važno da prepoznate kada ste pod stresom. Da biste mogli da reagujete adekvatno i ublažite ili se oslobodite ovog tereta, važno je da slušate svoje telo. Uobičajeni signali su povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca, ponekad praćeni vrtoglavicom. 

Glasnije govorimo, vičemo, razdražljivi smo i nestrpljivi. Svi smo već bili na toj stanici, zar ne? Zamislimo samo na trenutak kako ovakvo ponašanje deluje na našu decu. Dakle, potrebno je da regujemo čim primetimo znake upozorenja koje nam naše telo i um šalju.

Mame su poznate po tome što sebe uvek na poslednje mesto. Odvojite vreme za sebe, obavezno preispitujte svoje telo – da li ste i u kojoj meri pod stresom. Na kraju krajeva, nema bolje stvari koju možete učiniti za dobrobit čitave porodice od toga da se pobrinete da i sami budete dobro.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.