Kuda na zimovanje sa bebom – Borovec, hotel Rila

0

Bila je to naša prva porodična zima, prvo iskustvo u putovanju sa bebom u nepoznato. I moralo je da bude posebno, puno lepih uspomena i smešnih slika, bas zato sto je prvo. Dragi neiskusni, novopečeni roditelji, puni bojazni i nedoumica, krenite sa nama u pustolovinu!

Put do Boroveca

Putem Boroveca, tata, Danilo, beba sa samo 7 meseci, i ja krenuli smo jednog januarskog hladnog jutra. Spakovani i opremljeni svim potrebnim i nepotrebnim stvarima, sankama, najlepšim, najudobnijim i najtoplijim koje sam uspela da pronađem, debelim skafanderom u kome je ličio na medu, pošli smo u nasu prvu veliku pustolovinu.

Borovec je od Niša udaljen 260km, a put je dobar, bez krivina (izuzev Sićevačke klisure), čist i bez gužvi. Putovali smo nešto manje od 3h, a Danilo je veći deo puta prespavao jer smo birali vreme njegovog prepodnevnog odmora. Posle granice obavezno kupite vinjetu (9e) i pratite put za Sofiju, a zatim za Samokov. Dečije sedište je obavezno naravno, zbog dečije bezbednosti, a i kazne su previsoke.

Pad u raj

Kad prođete pored Samokova, osetite da ulazite u raj. Pred vama se smenjuju snežni pejzaži nepreglednih borovih šuma, zraci sunca koji se prolamaju kroz guste šume čine da sve oko vas svetluca, kao u bajci. Smešten u zagrljaju obronaka planine Rila, na 1350m/v, Borovec je bio upravo onakav kakvim sam ga zamišljala. Miran, prelep i snežan, okružen borovim šumama i planinskim vrhovima. Borove šume su najbitnija odlika Boroveca koji se nekada se zvao Čamokrija, što na turskom znači borova šuma. Najstariji je ski centar u Bugarskoj i ima najdužu istoriju. Zbog idealne klime, gde je u najhladnijem mesecu prosečna temperetura 5 stepeni i obilnih snežnih padavina, mnoge bugarske aristokrate su pravile vikendice u hladu borovih šuma i tu provodile zimu. Danas ima na desetine hotela i može se pohvaliti stazama koje su u rangu sa stazama na Alpima.

Hotel sa dušom i za dušu

Izabrala sam hotel “Rila” i mogu vam reći da je bio pun pogodak, najbolji hotel u Borovecu. Smešten u samom centru mesta, podno skijaških staza, idealan je za porodice sa malom decom jer vam je sve na dohvat ruke. Dvokrevetna prostrana soba, besplatan krecetac za bebu i balkon sa pogledom na staze…Naša zima sa pogledom može da počne. Hotel ima mnogo sadržaja za decu i odrasle. Deci su na raspolaganju igraonice i kreativne radionice sa divnim animatorkama. Za odrasle je tu spa centar, lobi sa kaminom, kuglana, besplatan parking. U sklopu spa centra je bazen, koji je zastakljen i ima pogled na planinu. Bila sam skeptična po pitanju kupanja bebe, ali na insistiranje supruga kupili smo pelene za kupanje. Voda je bila topla kao i sama sala bazena, jer staklo daje efekat staklene bašte i temperatura podseća na onu koju daje folija za plastenike.

Danilo je uživao u vodi, mahao rukama i nogama i prskao na sve strane. Išli smo svako popodne, posle našeg rucka a pre njegovog popodnevnog odmora. Zaista je bilo pravo uživanje i doživljaj kupati se dok napolju sneg lagano pada. Usluga je bila na bazi polupansiona, a hrana je zaista odlična i raznovrsna. Stolovi su prepuni svakojakih jela, voća i slatkiša. Danilo je jeo samo kuvani krompir koje je ljubazno osoblje rado pasiralo, mada su starija deca jela bas sve. Restoran ima par hranilica za bebe, što je stvarno olakšanje za roditelje. Pošto smo i dalje pili adaptirano mleko, poneli smo od kuce, ali smo kašice i vodu kupovali tamo. Voda inače nije za piće tako da obavezno kupovati flaširanu. Često smo rucali na samoj stazi u restoranu Kristal, gde je kompletan ručak za dvoje bio od 15 do 20e. Danilo ju bio među najmađima, pa su ga svi šetali i sankali, a mi smo uživali u obroku na snegu, obasjani suncem. U centru mesta ima par kafića sa plinskim lampama, izuzetno lep doživljaj ispijanja kafe, a pritom znati da bebi nije hladno. Zaista smo uživali.

U blizini je nekoliko radnji sa suvenirima po vrlo pristupačnim cenama, prodavnice sportske i ski opreme, dobro snabdevene samousluge. Primetila sam da cu cene kao kod nas.

Zimske čarolije

Nedaleko od hotela je epicentar dešavanja: skijaške staze, Borokids i gondola. Do početka staze vodi lift koji polazi tik ispred hotela, a na tim stazama je i noćno skijanje. Dobro su osvetljene i možete zamisliti sumrak nad planinom, paljenje svetla, pahulje koje veselo plešu pod svetlom lampiona i skijaše koji zadovoljno završavaju svoj spust. Odmah pored je i park namenjen deci, Borokids, gde se deca sankaju, raduju zimi, prave svoje snežne drugare Beliće, ali i prvi put stanu na skije i prave svoje prve korake. Škola skijanja u Borovecu ima preko 200 visoko kvalifikovanih instruktora za decu i odrasle.  Obećala sam Danilu da ćemo ponovo doći tu, da i on nauči da skija, da se vozi dečijim ski liftovima…

Gondola vozi na neverovatnih 2560m/v i cena vožnje je oko 6e, deca do 2 godine ne plaćaju. Ski centar je podeljen na 3 dela: Sitnjakovo(1350-1780m/v), ima 8 staza i ski liftovi polaze ispred hotela Rila, Jastrebec (2144-2396m/v) do koga ste stiže gondolom i na kome smo mi bili, i Markudžij (2144-2560Mm/v), sto je i najvisi vrh planine. U vožnji gondolom smo uživali svi, Danilu je sve bilo zanimljivo, a na samom vrhu je zaspao i propustio pravu snežnu mećavu. U planinskom domu smo popili čaj, pošto je magla bila na sve strane i nijednog vidikovca nije bilo. Svuda samo sneg. Od vožnje gondolom zastaje dah, što zbog pejzaža koji se smenjuju, što zbog snoubordera koji uživaju u ekstremnim sportovima i jure divljim stazama ispod nas. Borovec ima jedne od najboljih staza u Evropi, ukupne dužine 56km, podeljene po težinama u 4 nivoa: plave, zelene, crvene i crne, staze za snoubording i jos mnogo sadržaja za ekstremne sportiste. Upravo zbog toga se i poredi sa Alpima.

Ono što bih posebno preporučila je vožnja konjima i kočijama. Oko 45 minuta vožnje kroz šume, netaknute predele, snežne borove sa kojih padaju pahuljice. Prelep je osećaj, čist vazduh i škripanje snega pod kopitama konja. I Danilu se svidelo. Cena tog izleta je 10e i vredi svake pare, jer takve predele nikada pre nismo videli..

Magija koja vuče nazad

Danilo sada ima 3,5 godine planiramo da u 2019. doživimo ponovo našu zimu sa pogledom, ovog puta spremni i dovoljno veliki za izazove koji nas oćekuju. Magija borovih šuma zove!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.