Gradovi u Evropi idealni za fotografisanje

Top 3 evropske destinacije za fotografisanje

0

Sa razvojem društvenih mreža i tehnologije, fotografija je doživela vrtoglavu popularnost. Ono što je nekad bilo rezervisano za umetnike iza foto-aparata, danas je dostupno svakome ko ima pametni telefon. Termin “instagramično” postaje sve popularniji među blogerima, influenserima i specijalistima za društvene mreže. Pratioci profila ili stranica koji objavljuju fotografije sa nekih prelepih mesta žele da posete baš te lokalitete i prikupe mnoštvo lajkova. Sve više je highlight putovanja kreiranje fotografija, a manje sam doživljaj destinacije. Zato ćemo vas u nastavku teksta uputiti koji su to gradovi u Evropi idealni za fotografisanje. 

Venecija – kanali, mostići i gondole kao scenografija iz filma

Kada planirate putovanje u Veneciju, dani su vam ispunjeni gledanjem fotografija ovog jedinstvenog grada na vodi. Sigurno već u svojoj glavi zamišljate kako pozirate ispred Mosta uzdaha, na obali Velikog kanala ili na vrhu Tornja Svetog Marka. Međutim, u Veneciji nisu samo najpoznatije atrakcije mesta na kojima možete napraviti savršene fotografije. Zavucite se u uske uličice, obratite pažnju na arhitekturu i cvetne aranžmane, ubacite u kadar gondole i kreirajte materijal koji će ulepšavati vaše foto-albume, remove za slike i društvene mreže. Venecija gotovo na svakom koraku pleni neizmernom lepotom. Ukoliko imate vremena, posetite ostrva Murano i Burano. Erupcija boja će dominirati na vašim slikama. 

I ne zaboravite jedan trik – nosite garderobu u maksimum dve boje. Na taj način napravićete konstrast sa svim venecijanskim detaljima. Efekat ćete ubrzo videti kroz oduševljenje vaših prijatelja, poznanika i pratilaca. 

Amsterdam – bicikle, lale i arhitektura od crvene i crne cigle

 

Amsterdam ili “Venecija Zapada”, još jedan je grad na kanalima koji mami uzdahe svih ljubitelja fotografije. Arhitektura od crne i crvene cigle na obalama kanala i reke Ij, Pijaca lala, stare bicikle i kućice na vodi su najfotografisanija mesta u gradu. Kada izađete na periferiju, oduševiće vas vetrenjače i cvetna polja. Obratite pažnju na detalje, poput grafita, robe na buvljaku u centru grada, natpisa na neobičnim muzejima, skrivenih spomenika, ulične hrane, jer upravo oni mogu da budu tas na vagi koji će prevagnuti da vaše fotografije budu zanimljivije od drugih. 

Za razliku od šarene Venecije, boje Amsterdama su svedenije i vreme je promenljivo. Bilo koji mesec da izaberete za posetu, mogu vas iznenaditi velike temperaturne razlike i vremenske neprilike. Idealno oblačenje za šetnju prestonicom Holandije je slojevito. Zato, kada bukirate smeštaj, vodite računa da li u njemu ima dovoljno mesta za vašu garderobu. Holanđani su praktični ljudi i nedostatak prostora često nadomeste rasklopivim stvarima. Rasklopivi ormari se često mogu videti u hostelima i stanovima koji se bukiraju preko sajta Airbnb.com. Popunite ih šarenim kabanicama ili kišobranima i odećom u jarkim bojama ukoliko su tmurni dani, odnosno šeširima i lepršavim haljinama ukoliko preovladava sunce. Ako posećujete grad u vreme Kraljevog dana (King`s Day), obavezno ponesite nešto narandžasto, jer je u pitanju nacionalna boja. 

Barselona – Gaudijeva bajkovita arhitektura za najlepše fotografije sa putovanja

Kada su u pitanju gradovi u Evropi idealni za fotografisanje, Barselona uvek nađe svoje mesto u samom vrhu. Gaudijeva bajkovita arhitektura, neobični parkovi i vidikovci sa kojih se pruža pogled na Kosta Bravu prava su “Meka” za fotografe. Najlepši kadrovi su sa Barselonete (obavezno hotel “W Barcelona” u pozadini), iz Stare luka ispunjene jahtama, sa šetališta Las Ramblas koje vrvi od uličnih umetnika, iz Gotske četvrti i parka Guelj, ispred Nacionalne palate sa pogledom na Magične fontane i Trg Španije sa brda Monžuik i Tibidabo. 

Topla mediteranska klima inspirisaće vas da sa sobom ponesete najrazličitiju garderobu koju ćete uklapati u pejzaž grada. Ukoliko mislite da niste dobro uklopili stil sa duhom grada i da vaše fotografije neće biti spektakularne, možete otići u šoping. Brojni tržni centri i ulica Portal de l’Àngel odlična su mesta u kojima možete pazariti sve što vam je potrebno. 

Još neki gradovi u Evropi idealni za fotografisanje − instagramična mesta od kojih će “goreti” vaše društvene mreže

 

Pored Venecije, Amsterdama i Barselone, gradovi u Evropi idealni za fotografisanje su i Sankt Peterburg, Kolmar, Porto, Pariz, Rim, Firenca, Sevilja, Atina i Istanbul. U našem susedstvu svojom instagramičnošću se mogu pohvaliti Budimpešta, Sarajevo, Ohrid, Kotor, Dubrovnik i Piran. Kada nemate dovoljno vremena ili finansija za dalje putovanja, posetite najromantičnija mesta u Srbiji i tu napravite spektakularne fotografije. I naravno, ne moraju gradovi uvek biti najbolja “pozadina” za slikanje. Ukoliko imate kreativno oko za detalje i kadriranje, vaše fotografije na bilo kom mestu mogu prosto oduševiti svakoga. Važno je da ste vi zadovoljni svojim delom ili načinom kako ste se predstavili na slici.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.