5 razloga zbog kojih morate posetiti Frušku goru

0

Fruška Gora je planina koja obiluje fantastičnim krajolicima i savršenim prirodnim lepotama. Iako se izdiže iz prostranih ravnica Vojvodine, njena posebnost se ogleda u velikom značaju i zanimljivostima koje ima. Nekada je bila ostrvo u Panonskom moru, dok danas predstavlja omiljenu turističku destinaciju ljudi širom zemlje. Smeštena je između Beograda i Novog Sada, te gotovo svaki dan vrvi od zadovoljnih turista koji tu pronalaze svoj mir i konekciju sa prirodom. Iako je razloga za posetu ove planine zaista mnogo, u nastavku teksta vam nudimo 5 činjenica zbog kojih ćete sigurno odlučiti da odmor provedete na Fruškoj gori, barem na vikend.

Fruškogorski manastiri su planinu okarakterisali kao Srpsku Svetu goru

Ono po čemu se Fruška gora svakako najviše ističe jesu njeni mnogobrojni manastiri, zbog kojih je ona posebno ponela naziv Srpske Svete gore. Naime, manastiri Fruške gore pravi su prikaz bogate istorije i kulture koju srpski narod ima. Svi manastiri na Fruškoj gori odraz su pravoslavne veroispovesti, kao i različitih istorijskih previranja na tlu Vojvodine, ali i čitave Srbije. Sagrađeni su u periodu od 15. do 18. veka, a danas Fruška gora može da se pohvali sa 16 manastira. Svaki od njih je izuzetno posećen, liturgije se redovno održavaju i monaštvo gotovo svake nedelje razgovara sa posetiocima i upućuje ih u ciljeve pravoslavne vere.

Manastiri na tlu Fruške gore pretrpeli su različita oštećenja tokom istorije, a neretko su se dešavale i pljačke važnih predmeta i eksponata. Međutim, danas su manastiri obnovljeni i spremni da dočekaju nove goste i pođu sa njima u priču o pravoslavlju i istoriji. Karakteristično za fruškogorske manastire jeste to što su svi izuzetno poznati, te se ne može izdvojiti jedan koji prednjači u odnosu na ostale. Samo neki od njih jesu manastir Krušedol, Jazak, Šišatovac, Grgeteg, Vrdnik, Mala i Velika Remeta, Novo i Staro Hopovo i mnogi drugi.

Nedeljno popodne je najbolje u izletištima Fruške Gore

Predivna priroda i šumski krajolici širom Fruške Gore privlače obližnje građane da što češće posećuju ovu planinu, mada ne manjka broj ni stranih turista. Obično nedeljno popodne na Fruškoj gori uvek donosi dečiju graju, pesmu prijatelja i porodice, roštiljanje ili kotlićanje i kampovanje u prirodi. Sve to na Fruškoj gori obezbeđuju njena izletišta, kojih ima oko dvadesetak. Ono što Frušku goru izdvaja jeste apsolutna uređenost svih izletišta, prostor za sedenje i ručavanje, kao i obeležena mesta za pripremu hrane. Neka od najpopularnijih izletišta za odmor i razonodu jesu Iriški venac, Brankovac, Lipovaća, Andrevlje, Popov Čot i mnogi drugi. Koja se to još izletišna kriju na padinama ove planine saznajte u bloguFruška gora šta videti

Na Fruškoj Gori se nalazi 16 jezera

Pravu atrakciju na Fruškoj gori čine i fruškogorska jezera, koja su uglavnom veštačka. Kombinacija plave i zelene boje i prozirnost vode čine ove predele zaista veličanstvenim. Tome se dodaje i činjenica da je pristup većini jezera uglavnom otežan, te da je potrebno ići kroz šumu ili hodati kroz manje pristupačne predele. Zbog toga, jezera Fruške gore pružaju pravi raj na zemlji, a odmor kraj njih je zagarantovan. Zadovoljstvo na jezerima mogu da pronađu svi, te se tu mogu zabaviti i oni koji vole ribolov, fotografisanje, plivanje ili prosto uživanje kraj netaknute prirode. Neka od najpoznatijih jezera jesu Ledinačko, Bešenovačko, jezero Sot, Dobrodol i mnoga druga. 

Pešačke staze Fruške gore broje čak 200 kilometara dužine

Ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji kroz netaknutu prirodu, pešačke staze Fruške gore pravi su izbor za vas. Pešačke staze kreću se sa različitih strana planine i svaka je predviđena određenom fizičkom stanju osobe. Zbog toga, pešačke staze prilagođene su i onima koji se šetnjom i planinarenjem bave profesionalno, ali i svima koji žele da se okušaju u tome kao početnici. Najpoznatija i naposećenija staza jeste staza Radosti i zadovoljstva, a mnoge rute dovode i do pravoslavnih manastira. Staze kojima vredi prošetati jesu staza do groba Branka Radičevića ili staza do najvišeg vrha planine, Crvenog Čota. 

Fruška gora sadrži mnoštvo atrakcija od istorijske i kulturne važnosti

Iako su glavne odlike Fruške gore netaknuta priroda i mnoštvo različitih biljnih i životinjskih vrsta, istorijski i kulturni spomenici na planini su mnogobrojni. Oni svedoče o bogatstvu ovog predela i istorijskim dešavanjima koja su se menjala iz časa u čas. Takva je Vrdnička kula, sa koje se pruža savršen pogled na okolinu Vojvodine. Iako je danas to glavna turistička atrakcija Fruške gore, Vrdnička kula je nekada bila glavni odbrambeni zid, te je čuvala varoš Vrdnik od napada neprijatelja. Sa druge strane, na Iriškom vencu nalazi se spomenik Sloboda, koji je podignut u čast palim borcima tokom Drugog svetskog rata.

 

Navedenih 5 razloga sigurno će vas privući da posetite ovu planinu, iako povoda za to ima još mnogo. Fruška gora se odlikuje neverovatnim prirodnim lepotama, fascinantnim istorijskim pričama i tradiciji koja traje već vekovima. Zbog toga, ukoliko se uputite na obronke ove planine, setite se svih njenih znamenitosti i uživajte u čaroliji koju ona pruža. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.