5 najlepših destinacija za fotografisanje u Srbiji

0

Da li i Vi kada odete na putovanje birate najbolju garderobu i najlepšu pozadinu za svoje fotografije? Da li znate da u Srbiji postoje mesta koja su lepa iz svakog ugla? Za Vas izdvajamo pet najlepših mesta za fotografisanje.

Krupajsko vrelo – Tirkizna vodena oaza

U istočnom delu Srbije, oko 35km od Žagubice, u podnožju planine Beljanice nalazi se Krupajsko vrelo. Do ovog simbola homoljskog kraja možete doći putem koji spaja Despotovac i Krepoljin. Uskom pešačkom stazom iza stare vodenice, najper prolazite pored nekoliko robnjaka a zatim dolazite do ove zelenkasto-plave oaze prirode. Pripremite svoje foto-aparate. Ispred vas će se naći 40 metara široko i 17 metara dugačko “jezero”.

Ovo kraško vrelo svoj današnji izgled ima zahvaljujući brani koja je izgrađena sredinom 20. veka nakon što je prvu branu voda srušila. Istraživanjima je konstatovano da dubina vrela iznosi 123 metra a da njegovo dno čine polupotopljene pećine i ispreplitani kanali.

Legenda kaže da se negde duboko ispod površine vode krije nacističko blago ostavljeno prilikom njihovog povlačenja. Mnogi su okušali svoju sreću u njegovom pronalaženju ali za sada bezuspešno.

Rosomački lonci – Milionima godina star kanjon

U jugoistočnom delu Srbije, oko 30km od Pirota nalazi se kanjon reke Rosomače poznat kao Rosomački lonci ili Rosomačko grlo. Dolazak do same ivice kanjona traje svega nekoliko minuta, i iako se radi o stenovitom uzvišenju za penjanje nije potrebna posebna veština. Sa nastupajuće zaravni pruža se pogled na remek delo prirode- nestvarne slojeve crvenkastog kamenaod kojeg je sačinjena strma litica.

U letnjim mesecima moguć je i prolazak krpz kanjon ali se radi o rizičnoj avanturi po klizavim stenama u toku koje možda budete primorani i da plivate. Ukoliko niste tako avanturističkog duha i sam pogled na kanjon ostaviće Vas bez daha.

Tvrđava Golubački grad – Simbol srednjeg veka

Na obali Dunava, 129km od Beograda nalazi se ovaj srednjevekovni grad. Do njega možete doći automobilom i motorom ili autobusom do naselja Golubac a zatim pešačiti oko 45minuta. Iz daleka moguće je uočiti samo široko plavetnilo Dunava sa jedne i visoke zidine grada sa druge strane. Na samom prilazu gradu u objektiv upada čitavo zdanje oko kog se 1428.godine vodila bitka između Osmanlija i Ugara čije se utvrđenje Laslovar nalazilo sa suprotne strane reke.

 

Čitav grad, odnosno kule, podeljene su u 4 turističke zone. Prva je dostupna svima, drugoj i trećoj možete pristupiti ukoliko imate više od osamnaest godina i delom samo u društvu posebnog pratioca, a u četvrtoj zoni se dodaju i posebne mere bezbednosti.

Kula 9, poznata je kao Topovska kula, predstavlja mesto sa kog vekovima unazad prolamala topovska paljba. Zbog orjentisanosti prema Dunavu i eksponata topova koji na tom mestu stoje, ukoliko ovde napravite fotografiju mnogi će pomisliti da se nalazite na piratskom brodu, negde na moru. Bez obzira na to koju zonu i koju kulu posetite nećete se pokajati jer se sa svake pruža jedinstven pogled na okolinu, idealno je za fotografisanje.

Vodopad Ripaljka – Prirodno osveženje

Na reci Gradišnici, 5km od Sokobanje, na planini Ozren, nalazi se jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Ime je dobio po narodnom izrazu “ripanje” jer tu voda “ripa” odnosno skače. Sastoji se od 11 kaskada, a najviša je Velika Ripaljka visoka 11 metara.Najmanje su visine od 0.5m do 2m i jedva su primetne zbog bujne vegetacije. Do vodopada se dolazi uskom pešačkom stazom, a zbog količine vode koja je najveća u proleće zbog topljnja snega, preporučuje se da dođete tada i uverite se da ovo mesto spada među najlepša mesta za fotografisanje u Srbiji.

Iznad vodopada nalaze se klupe, stolovi i kamena ognjišta za loženje vatre, a odatle se strmom stazom sa rukohvatom možete spustiti u podnožje vodopada. Tu je temperatura niža za nekoliko stepeni a vodene kapljice će vas često prskati, to čini drveni plato ispred vodopada idealnim za odmor i po neku fotografiju.

Kanjon Uvca- jedinstveno čudo prirode

Između planina Zlatar i Javor, oko 50km od Zlatibora i 230km od Beograda nalazi se
kanjon Uvca, dom beloglavog supa, savršeno mesto za fotografiisanje. Pogled na kanjon i nestvarne meandre pruža se sa brda Molitva visokog 1247 metara, a drvena platforma vidikovca pruža osećaj kao da stojite direktno nad provalijom. Pešačke ture koje kreću od kampa, sa samog ulaska u ovaj prirodni rezervat, idu upravo do ovog vidikovca. Put je dug oko 7km a uređena staza prolazi kroz pašnjake sve do uzvišenja.

 

Naspram ovog vidikovca, na drugoj planini, nalazi se drugi vidikovac- Ledeni Pogled koji je pristupačan i sa vode pa je obavezna stanica organizovanih izleta brodom.

Ovo su smo neka od mesta koja izgledaju čarobno iz svakog ugla. Živopisna Srbija ima u svojoj ponudi još mnogo više, zato gde god da krenete, ne zaboravite foto-aparate.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.