Destinacije sa neobičnim smeštajnim jedinicama

0

Ponekad nam je potrebno pravo bekstvo od rutine svakodnevnog života i svih teškoća koje ona sa sobom donosi. Odmor je najbolji lek protiv svakodnevnice, ali čak i ustaljenost hotelskih soba i rutinska putovanja koja se iz godine u godinu ponavljaju mogu da dosade. Postoje mnogi načini kako da unesete svežinu u vaš odmor i da izbegnete da se i najiščekivaniji deo godine pretvori u kolotečinu. Jedan od njih je neobičan smeštaj.

Širom sveta već duže vreme popularne su destinacije koje su zamišljene tako da donesu potpuno originalno i drugačije iskustvo. Lokacije i smeštaj koji one nude izuzetno su neobični, pa omogućavaju da vaš odmor bude neponovljiv. Ovakav koncept počinje polako da se razvija i u Srbiji. Ukoliko su vam tradicionalni hoteli i apartmani dosadili, i u našoj zemlji postoje tačke na kojima možete uživati u nečem potpuno drukčijem. Otkrijmo kakve su sve zanimljivosti organizatori smislili i koje su destinacije najbolja mesta za originalan odmor.

Splavovi na vodi na jezeru Perućac

Sunce koje se presijava na bistroj, tirkiznoj vodi Perućca i gusto zelenilo okolnih brda koje jezero uramljuju samo su neki od razloga zašto mnogi ovu destinaciju smatraju jednom od najlepših u Srbiji. Perućačko jezero nalazi na krajnjem istoku Srbije, na tromeđi između planine Tare, reke Drine i ljupkog gradića Bajina Bašta. Svi ovi lokaliteti zajedno su stvorili jedinstvenu sliku, ali i savršeno mesto za tursiste.

Zapad Srbije, obdaren rajskom prirodom i jedinstvenim kulturnim nasleđem, jedan je od najlepših predela naše zemlje. Perućačko jezero bez sumnje predstavlja najlepši bisera ovih krajeva. Ima nečega iskonski mirnog, ali i gotovo egzotičnog, u prirodi koja okružuje njegove obale i vodu neobične boje.

Mnogobrojne čari Perućca privukle su pažnju turista iz cele Srbije, a sa njima je stigao i veliki broj sadržaja koji su ovo mesto transformisali u sjajnu letnju destinaciju. Turistička sezona na Perućcu traje od juna do avgusta, kada se na obali jezera postavlja pontonska plaža. Plivanje, vožnja pedalinama i brodićem i skakanje u vodu samo su neke od letnjih zanimacija u kojima ovde možete uživati.

Veća turistička ponuda zahtevala je i odgovarajući izbor smeštaja koji može da primi sve zainteresovane posetioce. Tradicionalni hoteli i apartmani rasprostranjeni su u blizini jezera i njegovoj okolini, ali poseban šmek destinaciji dodaje neobičan smeštaj iznikao na samoj obali jezera: splavovi na vodi.

Maleni splavovi izdižu se iznad same površine jezera. Sa njih možete direktno uskočiti u vodu ili uživati u sunčanju na ležaljkama na terasi na krovu tokom vrelih letnjih dana. Do ovih malih izolovanih oaza u bajkovitom ambijentu stiže se čamcem, a, ukoliko vam se krstarenje jezerom dopadne, možete iznajmiti čamac i upoznati sve lepote Perućca i okoline i na ovaj način. Zajedno, čitavo iskustvo koje Perućac smeštaj nudi zaista je neponovljivo.

Brvnare kraj reke Uvac

Uprkos svim komforima koje grad obećava, nekada pritisak betona i urbanizacije može postati neprijatan. Mnogi turisti maštaju o bekstvu u neki malo drugačiji svet, u carstvo gde vlada toplina i prijatnost života kakav su naši preci vodili. Kada se asfalt i metal usijaju tokom nepodnošljive letnje žege, tada priroda donosi spas.

Najlepšu prirodu naći ćete na zapadu Srbije, tamo gde meandrira bistra reka Uvac, gde jož živi netaknuta divljina Zlatara i skrivaju se bistra jezera. Ovaj idilični krajolik postao je sjajna tačka za odmor u prirodi, pa nije čudno što je na njoj rođen još jedan neobičan vid smeštaja. U neposrednoj blizini reke Uvac nalazi se niz ljupkih brvnarica. Zamišljene su tako da stvore spoj onog najboljeg od dva sveta. Nostalgija i mir minulih vremena spajaju se sa komforom savremenog života, a svaka brvnarica dobro je opremljena svim neophodnim stvarima.

Brvnare su smeštene na divnoj lokaciji, pa se njihovim posetiocima sve najpoznatije atrakcije Uvca nalaze na dlanu. Za dvadesetak minuta stiže se do čuvenih meandara Uvca, najviše fotografisane reke u celoj zemlji. Njen tok probija se kroz slikoviti kanjon, u kome i dalje vladaju divlje životinje. Najpoznatiji je retki beloglavi sup, vrsta koja je pre desetak godina bila pred izumiranjem, a danas ponovo slobodno krstare nad meandrima reke. Turisti koji imaju sreće mogu da posmatraju njihov let.

Brvnare čine idealnu polaznu tačku i za vožnju brodićem po jezeru. Ljubitelji šetnje mogu se zaputiti u avanturu i pešaka doći do vidikovca Molitva, s kog se pruža predivni pogled na meandre. Za one manje entuzijastične, organizovan je prevoz džipovima do najlepših vidikovaca u ovim predelima. Mir, tišina i zagrljaj netaknute prirode zajedno stvaraju priliku za neponovljiv odmor. Ukoliko ne želite da se u potpunosti odreknete komfora i svih uobičajenih tekovina modernog sveta, a da se ipak prepustite iskonskoj prirodi, onda su kućice brvnarice i Uvac smeštaj sjajno rešenje.

Kamp kućice u Banji Vrujci

Iako je Srbija najpoznatija po urbanom i etno turizmu, ne sme se zanemariti ni duga tradicija kampovanja. Za vreme postojanja Jugoslavije, kampovanje je bilo jedan od najpopularnijih oblika putovanja, a danas polako ponovo dobija važnu ulogu na turističkoj mapi Srbije. Pred ljubiteljima odmora pod vredrim nebom stoji težak izbor, jer je Srbija poznata kao zemlja koju krasi prekrasna priroda.

Širom Srbije postoji preko 30 kampova koji nude različite usluge i tip smeštaja. Ljubitelji prave avanture mogu uživati u izazovima kampovanja pod šatorima. Ono je jedna od najjeftinijih varijanti putovanja kroz Srbiju, a ponudiće vam i jedno potpuno drugačije iskustvo. Kao znatno popularniji i komforniji vid smeštaja u prirodi izdvajaju se kamp kućice. Posebno su tražene jer predstavljaju spoj i udobnosti i prirode. Ove kućice izgledaju kao da potiču iz bajke, a okružuje ih svež vazduh i lepota šuma.

Jedan od kampova tog vida nalazi se u blizini čuvene Banje Vrujci. Zbog bliziine ovog poznatog lečilišta, posetioci mogu da uživaju u onome najboljem od oba sveta. Čar leži, naravno, u divnoj prirodi koju nudi ne samo kamp, već i mnogobrojne okolne destinacije. Gotovo na korak od kampa nalazi se još uvek divlja planina Maljen, sa svojim nadaleko poznatim turističkim centrom Divčibare. Na samo 24 kilometra od banje locirana je i planina Rajac, mesto bogate istorije, posebno pogodno za sportsko-rekreativni turizam. A ukoliko vam boravak u prirodi dosadi i želite malo da predahnete u komforu, spas možete naći na nekom od mnogobrojnih bazena Banje Vrujci, savršenih za osvežavajući letnji odmor. Ukratko, ukoliko tragate za divljinom na korak od ,,civilizacije”, Banja Vrujci smeštaj lepo je rešenje za odmor takvog tipa.

Apartmani Srbija u svoju ponudu uključili su još mnoge interesantne koncepte semaštaja, a u planu je nastanak i novih, još neuobičajenijih tačaka savršenih za uživanje. U Srbiji se krije toliko magičnih i atipičnih mesta, a kada se u čitavu priču uklopi i potpuno originalan smeštaj, eto svih sastojaka potrebnih za jedno neponovljivo putovanje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.