“Bog mi je svedok” – Makis Citas

0

Edicija Prometheus

 

    Da li ste imali priliku da se upoznate sa knjigama iz edicije Prometheus koju je priredila izdavačka kuća Laguna? Ako niste, toplo vam preporučujem da to uradite.

   Moju čitalačku avanturu započela sam knjigom italijanskog pisca i scenariste Frančeska Pikola Želja da se bude kao svi drugi. A nakon duže pauze, pročitala sam knjigu Bog mi je svedok, za koju je Makis Citas nagrađen Evropskom nagradom za književnost 2014. godine.

     Šta povezuje naslove edicije Prometheus?

     Knjige navedene edicije govore o modernom čoveku, o problemima i nesrećama koje su zadesile različite zemlje u 20. i 21. veku. Njima se pruža slika jednog vremena iz ugla glavnog junaka, pripovedača. Pogled pripovedača, modernog čoveka, na svet koji ga okružuje određen je situacijom u kojoj se nalazi njegova zemlja, raspoloženjem koje u njoj vlada, ali i ličnim motivima, osećanjima, razmišljanjima. Čitajući ih, moći ćete da uočite sličnosti i razlike između naše i drugih zemalja, a priče junaka lako ćete razumeti i u pojedinim delovima sa njima poistovetiti.

 

Kad čovek nema para, počinje sa samokritikom. (Makis Citas, Bog mi je svedok,  Laguna, Beograd, 2016, str. 70.)

 

Roman o pojedincu kao slika društva

 

IMG_20180918_145929024
Makis Citas, Bog mi je svedok – Slikala Sanja Grujić

    Hronološku nit je teško uhvatiti, jer roman čine odlomci koji se vezuju za različite vremenske periode – sećanja i aktuelna dešavanja iz života glavnog junaka, Hrisovaladisa. Ono što možemo naslutiti jeste postojanje jednog ciklusa, oko godinu dana, u okviru kog se Hrisovaladis priseća događaja iz različitih perioda života. Ovi odlomci su povezani motivima koji se ponavljaju i važni su za junakovo razumevanje života i situacije u zemlji. Glavni motivi su žene (nesrećne ljubavi), seks, religija, porodica, posao, (ne)prijatelji.

    Radnja romana smeštena je u Atinu. Hrisovaladis je svedok promena koje su zahvatile Grčku. Ekonomska kriza vlada, a banke uhode dužnike. Muškarci i žene biraju strance za partnere. Migranti predstavljaju poslovnu opasnost za Grke kao jeftina radna snaga… Pojedinac se oseća ugroženim. Kao žrtva tranzicije, svako ko nije dovoljno snalažljiv, osuđen je da postane stranac u sopstvenom gradu.

     Naš junak sa godinama postaje psihički nestabilna ličnost. Iako su njegove greške kobne, on iz iskustva ne uči. Hrisovaladis sebe vidi kao žrtvu, a drugi to osećaju i koriste. On, u svojim pedesetim godinama, postaje sve bolesniji, ali i psihički izmučeniji. Ako je nekada umeo humorom da zamaskira bol, sve manje snage ima za to. Ne pronalaženje izlaza vodi do silaska s uma.

 

Kome preporučujem roman?

 

     Citas ima jednostavan stil. Međutim, roman može biti težak za čitanje, jer je iskustvo junaka gorko. Takođe, na trenutke može biti naporno. Imala sam osećaj da su pojedini delovi suvišni i da se ponovo ispreda o stvarima o kojima je dovoljno rečeno. Ovo je, naravno, moje mišljenje.

    Iako se ističe da je roman prožet humorom, ja bih pre svega istakla sumornu stranu romana koja je dominantnija. I pored toga smatram da roman može biti interesantan mnogima, posebno onima koji vole društvene teme, Grčku, moderne romane. Ukoliko želite da neke stvari bolje razumete, kako u zemlji, društvu, tako i u vama samima, pročitajte ovaj roman. U njemu se krije po deo svakog od nas.

 


Ocena: 3,5 / 5

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.