Bili jednom Džoni Dep i Amber Herd: Vašar mizoginije (VIDEO)

0

U SMS porukama koje je slao prijateljima, Džoni Dep je fantazirao o ubistvu svoje tadašnje supruge, glumice Amber Herd. „Jebao bih njen izgoreli leš, iznova i iznova, dok ne bih bio siguran da je mrtva“, napisao je Dep.

U drugim porukama, on se na pogrdan način izražavao o telu svoje žene, koristeći ogavne, mizogine izraze. „Kašasto, jadno meso obešeno na ribarskoj pijaci, već korišćeno, buđavo“.

Poruke su postale javne, kao deo Depove tužbe za klevetu protiv Herdove na sudu u Virdžiniji. Navodno, Džoni je tužio Amber zbog članka u „Vašington postu“ iz 2018. pod naslovom „Progovorila sam protiv seksualnog nasilja – i suočila sam se sa gnevom javnosti“.

U jednom delu članka, glumica kaže: „Pre dve godine, bila sam u centru pažnje zbog nasilja u porodici“. U članku se ne pominje Dep, ali njegovi advokati su izjavili da je članak bio o njemu – i da je bio klevetnički. Za tih 12 reči Dep je tražio 50 miliona dolara.

Porota je smatrala da zaslužuje 15 miliona dolara. Onda je doneta presuda u kojoj je utvrđeno da je Herdova oklevetala Depa, ponašajući se „zlobno“, pošto je sebe opisala kao žrtvu porodičnog zlostavljanja.

Bizarno, ali ta ista porota je utvrdila da je jedan od Depovih advokata oklevetao Herdovu kad ju je optužio da je inscenirala zlostavljanje zbog kog je pozvana policija da interveniše u kući bračnog para.

Presuda je doneta posle suđenja koje je prenosila televizija. To je izuzetno retka situacija, kad je reč o postupku koji se odnosi na optužbe za nasilje u porodici. Predmet je bio deo neizbežnog medijskog izveštavanja, a na suđenju je skoro sve bilo u korist jedne osobe, dok je porota sve vreme bila prisutna.

Čudna, nelogična i nepravedna presuda dovela do toga da se ne čuje Depovo zlostavljanje Herdove i kažnjavanje Herdove zato što je o tome govorila.

To bukvalno gura nož u srce onima koji su preživeli nasilje, i koji će tek sada biti ućutkani, sa spoznajom da ne mogu da progovore o onome što su preživeli, o nasilničkim iskustvima koje su im priredili muškarci, a da ne dobiju pretnje za klevete. Tako je ženski glas postao tiši i – lišen slobode.

Tokom šest nedelja, dok se suđenje prenosilo uživo na mrežama, gledaoci su se odnosili prema Amber Herd sa istim prezirom kao što je to Džoni Dep činio u svojim porukama.

Na internetu se pojavio širok auditorijum „poznavalaca situacije“, koji su tvrdili da Herdova laže o svom zlostavljanju.

Optužena je da je lažirala fotografije svojih povreda na kojima ju je Dep „častio“ šaketanjem i šutiranjem, šminkajući modrice.

Optužena je da je godinama, pod zakletvom, tvrdila da svedoci lažu da ju je Dep zlostavljao.

Sve su ovo nagađanja. I nisu potkrepljena činjenicama. Ipak, to ih nije sprečilo da se šire.

Na mrežama, slučaj je poprimio gotovo narkotičku opčinjenost, a opojna vera u Depovu nevinost bila je jača od dokaza. Kad je reč je o ovakvoj bajci, svaka surovost se može opravdati.

U trenutku kad je Herdova zauzela stav, postala je emotivna dok je iznosila činjenice kako ju je Dep udarao, manipulisao i kontrolisao, nadzirao i seksualno napastovao.

Posle toga, obični ljudi, zajedno sa nekoliko poznatih ličnosti, pa čak i brendova kao što su „Duolingo“ i „Milani“, počeli su na društvenim mrežama da ismevaju i da se rugaju Amber.

Napravili su snimke njenog uplakanog lica i od njega sačinili mimove. Mnogi su pravili podrugljive rekonstrukcije njenog svedočenja, sinhronizujući usne dok je pričala o zlostavljanju. Zvuk njenog plača postao je TikTok trend.

Ovoj okrutnosti i čerečenju se pridružila i porota, koja je otišla korak dalje, optužujući Amber da je prekršila zakon, iznoseći javno svoju priču.

Ovo nije prvi put da Dep tuži nekog zbog svog ponašanja. Britanski sud je 2020. godine dobio Depovu tužbu za klevetu protiv britanskog tabloida „San“. Dep je u članku pominjan kao „onaj što tuče žene“.

Britanski sudovi su mnogo rigorozniji kad je reč o tužbama za klevetu, za razliku od američkih kolega. Dep tu nije mogao da dobije spor, jer je britanski sudija odlučio da je „Sanova“ karakterizacija Depa „u suštini tačna“. Na istom suđenju je utvrđeno da je Dep fizički zlostavljao Herdovu u najmanje 12 navrata.

Ipak, glumac i njegovi fanovi tvrde da je Herdova, a ne Dep, bila nasilnica u njihovom braku.

Ovog puta, suđenje se pretvorilo u javni vašar mizoginije.

Iako bi većina žrtava, zbog empatije, trebalo da stane na stranu Amber Herd, teško je otrgnuti se osećaju da je empatija zaista usmerena ka svim ženama – a posebno prema nama koje smo govorile o porodičnom zlostavljanju i seksualnom nasilju tokom pokreta #MeToo.

Nalazimo se u žestokom antifeminističkom uzletu koji slavi svaki muški šamar na ženinom licu i raduje se i veliča svako ponižavanje i blaćenje žrtava, a skromni uspesi postignuti tokom razvoja feminizma su šutnuti u stranu. I čini se da nema kraja.

Jedna žena je koja je digla glas protiv zlostavljanja i na taj glas mnogi gledaju sa gnušanjem i mržnjom za taj glas je i kažnjena. Ako tako gledamo, Amber je i dalje u braku sa nasilnikom. Međutim, to sad nije Dep, već ceo svet.

Otkako je objaviljen njen intervju u „Vašington postu“, Herdova je postala predmet besa i osvete kako Depa, tako i njegovih obožavatelja.

U svetlu skandala i spektakla tužbe, tama je progutala realnost. Suđeno je Herdovoj, a ne Depu. Njoj se sudi zato što je rekla stvari o čijoj istinitosti svedoči sama činjenica tužbe.

Depovo kazneno delo i mizogini prezir prema Herdovoj učinili da se potvrde Amberine prvobitne teze – da su žene kažnjene zato što su progovorile.

Šta se dešava sa ženama koje ispričaju o zlostavljanju? One bivaju javno oskrnavljene, profesionalno stavljene na crnu listu, društveno izopštene, beskrajno ismevane na društvenim mrežama i tužene. Ništa drugo, sem gneva, nemaju.

Ali, čini se da mejnstrim izveštavanje o suđenju ovo nije shvatilo. Umesto toga, glavni fokus je bio na Amberinim greškama i najgorim trenucima tokom njene veze sa Džonijem.

Kao što je tipično za žrtve porodičnog zlostavljanja, Amber je uradila nešto na šta bi mnogi od nas trebalo da budu ponosni. Uzvratila je.

Depovi ispadi i uvrede ostavljali su Herdovu ogorčenu i ljutu na njega, a to mu je i rekla.

Mnogi su brzo zaključili da Amber nije „baš tako savršena žrtva“ kako se izdaje da jeste. Ni jedna žena to nije. Rečeno je čak i da je tužba „komplikovana“. Tužba nije komplikovana. Zapravo je zloupotrebljena. Tu zloupotrebu je porota sankcionisala.

Postojanost ove ideje da je Herdova podjednako kriva za ono što joj se dogodilo dovelo je do razloga zašto su ljudi poput Mišel Goldberg, novinarke „Njujork tajmsa“, suđenje okarakterisali kao „the death of MeToo“ (smrt pokreta #MeToo).

To pokazuje kako lako žrtva može biti okrivljena i odbačena i kako se lako ono što joj se dogodilo može shvatiti kao labilnost njenog karaktera, a ne kao deo društvenog obrasca.

Nisu sve žene iste, no feminizam je trebalo da nam omogući da vidimo koliko smo sve podjednako ranjive – i na porodično zlostavljanje i na primenu dvostrukih aršina i nepravedne krivice.

Nijedna žrtva nije savršena. Nijedna žrtva ne bi trebalo da postoji. Na kraju krajeva, ako je već pogrešno da muškarac digne ruku na nesavršenu ženu, koliko onda žena treba da bude savršena, da bi bilo pogrešno to što ju je muškarac prebio?

Depovi fanovi ne poriču toliko Džonijevo nasilje nad Heardovom, već da ga odobravaju. „Mogao je da te ubije“, izjavio je jedan poznati TikToker koji je podržavao Depa, a tekst je postavljen preko fotografija Heardinog lica u modricama. „I treblo je“. Ta objava ima više od 222.200 lajkova.

Reakcija na #MeToo traje. Kritičari pokreta su napore žena da okončaju seksualno nasilje opisali kao „preterane i neumerene“, tvrdeći da je #MeToo „otišao predaleko“, pre nego što je uopšte i počeo. Pa ipak, suđenje Herdovoj se čini kao prekretnica u odgovoru javnosti na porodično nasilje.

Mizoginističke reakcije su sad možda još jače, jer su privremeno bile potisnute.

Tamo gde su nekad žene masovno odbijale da čuvaju muške tajne ili da ćute o istini u svojim životima sad, kad se ponovo javlja seksizam, žestoko onlajn uznemiravanje i pretnja tužbama, sve to ima za cilj da primora žene da se vrate u tišinu – na silu.

Sama tužba za klevetu može da se sagleda kao produžetak Depovog zlostavljanja Herdove, način da se produži ponižavanje i kontrola nad njom. Jedina razlika je u tome što su sad pravni sistem i javnost angažovani da učestvuju. Čini se da to tako Džoni vidi.

Kad se njihov brak raspadao, 2016. godine, Dep je poslao SMS svom prijatelju Kristijanu Karinu, obećavajući da će se osvetiti Herdovoj.

„Ona moli da je javno ponizim“, napisao je Dep. „To će i dobiti“.

Mojra Donegan, kolumnista „Gardijana“

Fotografije: nbcnews.com, marca.com, hindustantimes.com, pinkvilla.com, courthousenews.com, news.sky.com, quicktelecast.com

Ovaj članak je prvi put objavljen na www.rokselana.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.