FAQ

Istražujte, pretražujte i uživajte listajući Blender.

Klikćite i otkrivajte nove stvari.

Budite inspirisani!

Ali, kada je reč o aktivnom blendiranju i dodavanju sadržaja ovde, mislili smo da je dobro da napišemo nekoliko smernica koje će vam pomoći da
dodajete sjajne stvari i da Blender održite sunčanim, veselim i zanimljivim za sve.

Ko može da doda sadržaj?

Dodavanje sadržaja je otvoreno za svakoga ko se registruje.
Ne morate da čekate zvaničan poziv od nas: došli ste, videli ste, želite i – možete!

Šta mogu da dodam?

Možete da dodate bilo šta što je predstavljenom slikom – od recepta, preko blog posta, video snimka, do proizvoda ili članka – ali, neće sve biti objavljeno.
Mi filtriramo sadržaj, što znači da imamo stvarne ljude (ne mašine) koji zaista pregledaju svaki post ponaosob i odlučuju koji sadržaj može da se objavi.

Verovatno već shvatate da ćemo uvek odbiti pornografiju, spamove, postove sa govorom mržnje i bilo šta što nije baš fino.

Kako mogu da dodam sadržaj?

1. Registrujte se.
Ne tražimo nikakve posebne kvalifikacije za registraciju i dodavanje; sve što je potrebno je da budete registrovani korisnik (vaši podaci se
nikad neće zloupotrebiti i ni pod kojim uslovima ih nećemo prosleđivati trećim licima).

2. Dodajte sliku koja je najmanje 275×275 px veličine.
Moći ćete da je kropujete na odgovarajuću dimenziju i izaberete deo fotografije za objavljivanje pomoću automatske alatke koja će se prikazati.
Ona nije ništa posebno, pa ako morate da doterate boje, kontrast ili smanjite sliku, molimo vas da to uradite pre nego što je upload-ujete.

3. Dodajte ime postu, kao i link koji će voditi ka određenom postu (permalink), članku, video snimku ili nečem drugom što je direktno vezano za
sliku koju ste odabrali.
Ukoliko link bude vodio ka homepage-u sajta ili bloga, vaš post će biti odbijen.

4. Dodajte opis.
To će pomoći drugima da saznaju šta ste dodali, čime ćete ih zaintrigirati ili inspirisati.

5. Kliknite na Pošalji i sačekajte da se fotografija učita – prikazaće se alatka za kropovanje fotografije, pa kropujte fotografiju
i selektovani deo postavite na onaj deo fotografije koji želite da se prikaže na Blenderu.
Potom opet kliknite na Pošalji i strpljivo sačekajte dok proverimo post(ove) i objavimo ih.

Napravile smo i vizuelni tutorijal kako se dodaje post. Možete ga pogledati ovde.

Šta će biti objavljeno?

E, pa, nije dovoljna samo lepa fotka. Pet stvari određuje post: naziv, slika, link, tagovi i opis.
Svih pet moraju biti funkcionalni i dobri da bi post mogao da ode na homepage i u odgovarajuće kategorije: fotka mora da zgrabi pažnju svojom lepotom,
link mora biti ispravan i voditi na pravo mesto, a opis neka bude šarmantan, zanimljiv i, u najmanju ruku, informativan.

Tagovi moraju biti relevantni za taj post koji dodajete.

Fotografija — Visokokvalitetna fotografija zanimljivog subjekta.

Kvalitet.
Blender je vizuelni sajt, pa je kvalitet fotografije veoma važan.
Fotografije treba da budu dobro osvetljene, sa odgovarajućim bojama, moraju da imaju dobar kontrast i da budu u fokusu.

Subjekat.
Nema veze da li je proja vaše bake Anke (subjekat) toliko ukusna da je dobra i za bogove – ako ste je uslikali u sobi pod svetlosti sveće,
sa sve blicom dok ste izvodili akrobacije, velike su šanse da će fotografija biti mutna i van fokusa, to jest, niskog kvaliteta.

(Takođe, o kojoj god fotografiji da se radi, budite sigurni da imate dozvolu da je objavite, bilo zbog toga što ste vi vlasnik fotografije
ili zbog toga što imate dozvolu koja vam omogućava dalju distribuciju)

Link — Treba da vodi ka zanimljivim informacijama koje su direktno vezane za dodatu fotografiju.
Takođe, link mora da vodi ka sadržaju koji je napisan na sledećim jezicima: srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski,
hrvatsko-srpski i slične varijacije na temu.

 

*Izuzetak
Jedini postovi koji nisu na navedenim ex-yu jezicima, a koje ćemo prihvatiti su outfit postovi modnih blogova i sajtova
i to ukoliko ne sadrže veći tekstualni sadržaj (naslov na engleskom, na primer, je ok, dok pasusi na engleskom nisu ok).

Iako smo vizuelni sajt, mi nismo tek jedna galerija lepih fotki – za to imate Flickr.
Link je jednako važan kao i fotografija, jer vodi ka više informacija u obliku posta sa originalnim sadržajem, receptom, snimkom, člankom…
Zato, čak i ukoliko je fotografija pokupila silne nagrade i pohvale, a linkuje se samo ka stranici na kojoj piše: “Ja sam ovo ufotkao!”,
najverovatnije ćemo taj post preskočiti da objavimo.

Opis — Ne morate da budete profesionalni pisac; samo napišite opis koji je informativan.
U najmanju ruku, napišite šta se nalazi na fotografiji (ukoliko ovo polje ostavite prazno, zadžavamo pravo da postu mi damo opis).
Ukoliko je subjekat sastojak, značiće ako u opisu napišete šta je od tog sastojka nastalo.
Na primer, ako ste dodali fotografiju razbijenog jajeta koje je postalo majonez,
napišite “Jaje koje je postalo majonez”.
Opisi su važni jer pomažu ljudima da traže i nađu vaše postove, baš kao i tagovi.

Molimo vas da ne pišete ništa što zvuči kao advertajzing, marketing ili PR fraza, tipa:
“Kliknite ovde”, “Dođite da čekirate”, “Naučite kako da…”.
Mi sve ovo grupišemo pod SPAM. Dozvolite čitaocu da sam donese odluku na osnovu fotografije,
opisa i njegovog/njenog ličnog predmeta interesovanja.

Još saveta za dodavanje sadržaja

Originalan sadržaj.
Obično odbijamo postove koji su tek spisak linkova sa web-a.

Takođe se trudimo da izbegavamo postove koji su prekopirani tekstualni sadržaj od negde drugde.

Bez dupliranih postova, molimo!

Veličina (fotografije) je bitna.
Fotografije moraju da budu najmanje 275×275 px, inače će biti premale za ispunjavanje celog kvadrata na postu,
i najviše 1500×1500 px, inače ih program neće prihvatiti.

Bez teksta i grafičkih dodataka.
Osim ako to nije apsolutno neophodno na fotografiji, odbićemo fotografije koje sadrže bordure (okvire),
tekst i watermark-ove.

Uvrnuto je dobro.
Budite smeli i s vremena na vreme dodajte stvari koji nisu konvencionalne.

Gotov proizvod je (najčešće) bolji od sirovina.
Ukoliko je vaš post o hrani ili ručnom radu, obično je bolje ako pošaljete post gotovog jela/proizvoda,
ne onoga što ste koristili za njegovu izradu. Ništa ne fali sirovinama, ali primetili smo da čitaoci bolje reaguju na gotov proizvod.

Stvarajte raznovrsnost.
Razmislite o tome šta neko drugi dodaje, pa vi dodajte nešto što je drugačije.
To će pomoći da se vaš post istakne iz gomile.

Ljudi.
Fotografije ljudi su super, pogotovo u Lifestyle i Moda sekcijama, ali retko ćemo objavljivati
fotografije vaše dece, porodice, pogotovo ako su linkovane ka postu sa mnoštvom privatnih fotografija.

Odobravanje postova — Sve u svoje vreme.
Nakon što pošaljete sadržaj, videćete ga na homepage-u i u pripadajućoj kategoriji u roku od odmah do maksimalnih 48 sati
(period čekanja najčešće bude manje od 12 sati).
Stvarni ljudi rade provere i preglede, a stvarnim ljudima nekad treba i da popiju kafu na miru i da nešto poručkaju.
A, da, i da odspavaju.

I, zapamtite: Blender je lep samo onoliko koliko vi, web zajednica, učinite da bude lep.
Ljudi dolaze na Blender da budu inspirisani interesantnim, jedinstvenim, cool i novim stvarima.
Volimo da vidimo najnovije vesti, trendove koji isplovljavaju, super proizvode, mišljenja o mnogo čemu,
dokle god je sve to zanimljivo.

Postoji jednostavno (ali često zaboravljeno) pitanje koje možete sebe da pitate pre dodavanja posta:
“Da li će ovo biti zanimljivo bar petorici ljudi?” Kada budete dodavali postove, imajte i ostatak zajednice na umu.

To bi bilo to što se tiče smernica – potrudili smo se da ih napišemo tako da vam daju odgovore na sva
eventualna pitanja i nedoumice koje biste mogli imati. Ako smo nešto propustili ovde, pogledajte i naše Uslove korišćenja
ili nas kontaktirajte na mail: blenderice {et} gmail {tačka} com.