Američka pita sa borovnicama

0

Omiljene šumske borovnice samo malo ušuškane u tanki sloj prhkog testa, večni recept za savršenstvo! Puno voća i puno putera! Cela kuća je mirisala! Dodajte na to kuglu sladoleda od vanile i bomba je rodjena! Ovu sam nosila na poklon, pa nemam fotku preseka, mislim imam, ali nije dobra. Pa zamišljajte. Ili, još bolje, napravite!?

RECEPT

Sastojci:

za koru

  • 300 gr mekog brašna
  • 1/2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 230 gr hladnog putera
  • 6 kašika hladne vode

za fil

  • 600 gr borovnica (šumskih, ako je moguće)
  • 100 gr šećera (ako volite sladje kolače, stavite više slobodno)
  • narendana kora jednog limuna
  • 3 kašike limunovog soka
  • 1 kašika cimeta
  • 35 gr gustina
  • prstohvat soli

+ jaje za premazivanje i šećer za posipanje

Najpre napravite koru. Nju možete koristiti za sve voćne pite ovog tipa, odlična je.

Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte puter i umesite mrvičasto testo. Dodajte vodu i sve sjedinite. Prebacite na radnu površinu i podelite na dve jufke. Napravite od njih diskove i umotajte u plastičnu foliju, pa stavite u frižider. Nemojte previše mesiti ovo testo. Neka stoji tako makar sat vremena.

Dok je testo u frižideru, pomešajte sve sastojke za fil, samo pažljivo da ne biste izgnječili borovnice.

Rernu zagrejte na 190 stepeni.

Izvadite testo i razvaljajte na pobrašnjenoj površini jedan disk tako da ivice predju modlu u kojoj ćete peći. Moja je prečnika 28 cm. Ukoliko je vaša manja, pita će biti deblja. Nema ničeg lošeg u tome.

Prebacite testo na modlu, lepo ga prilepite uz ivice i preko njega sipajte borovnice.

Razvucite drugu polovinu testa i igrajte se raznim načinima dekoracije. Možete ga celog prebaciti preko borovnica i zaseći da para iz borovnica ima kuda da izlazi. Možete praviti trakice kao ja. Ima milion načina, ukucajye na yt-u i naći ćete puno ideja.

Kada ste dobro zalepili ivice donje i gornje kore, premažite koru izmućenim jajetom i pospite sa malo kristal šećera. Stavite sve u rernu da se peče oko 50 minuta. Kada se voće lepo ukrčka i testo zarumeni, gotovo je!

Ostavite da se malko prohladi kako biste je lakše sekli, ali topla ide divno sa sladoledom. Mada ja jako volim hladnu, nekako više osetim ukuse. Probajte sve varijante.?

Advertisements

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.